Ekspresowe kruche ciasteczka ze śliwellą i truskawellą
Data: 16 kwietnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pomysł na wykorzystanie kruchego ciasta. Szybkie ciasteczka do kawki.

15 minut + chłodzenie
Łatwe
Deser
4 osoby

Ekspresowe kruche ciasteczka. My wykorzystaliśmy kruche ciasto, które zostało nam ze spodu sernika, ale poniżej podaję przepis, jak wykonać je od początku do końca.



Składniki

2¾ szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej

¼ szklanki gorzkiego kakao

5 łyżek cukru pudru (⅓ szklanki)

4-6 żółtek (lub 2-3 jajka)

250 g masła (1¼ kostki)

nadzienie: śliwella i truskawella

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180C (grzanie góra- dół). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę z cukrem i kakao przesiej do miski.

Dorzuć kostkę masła i siekaj suche składniki za pomocą noża.

Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Odstaw do schłodzenia na ok. 30 minut.

Uformuj małe kuleczki, rozgnieć je równo. Na środku zrób wgłębienie w cieście i uzupełnij je konfiturą.

Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200 °C przez ok. 20 minut.

Wystaw ciasteczka z piekarnika a po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

Tak jak napisałam wyżej możesz wykorzystać każde surowe ciasto, które zostało Ci niewykorzystane z innego pieczenia, np. po odkrojeniu brzegów. Wystarczy lekko uformować kształt i wypełnić konfiturą.

Loading...