Muffiny jabłkowe z morwą
Data: 30 sierpnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszne muffiny z dodatkiem morwy to super zastępstwo za słodycze, świetnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły

Składniki

  • ½ słoiczka suszonej morwy
  • ¾ szklaki mąki
  • 100 ml napoju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ¼ szklanki cukru
  • Polewa:
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy lekko ostygnie dodajemy napój roślinny np. owsiany (możemy też użyć mleka) i łączymy.

Jajko ucieramy z cukrem na gładką masę.

Składniki łączymy delikatnie mieszając.

Dodajemy starte jabłko i drobno posiekaną morwę. Ponownie mieszamy.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.

Pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Ser mascarpone i cukier puder ucieramy energicznie na gładką masę.

Polewamy muffiny i dekorujemy je morwą.

Smacznego!

Wskazówki

Suszoną morwę znajdziecie w naszym Prezencie z Milanówka.

Muffiny będą świetnie pasować do naszych innych propozycji szkolnych lunnchboxów - batoniki musli, granola, tortille.

Muffiny jabłkowe z morwą
Muffiny jabłkowe z morwą
Muffiny jabłkowe z morwą
Loading...