Pigwa do herbaty: kompendium wiedzy
Pigwa do herbaty to interesująca alternatywa dla klasycznej cytryny. Nie tylko wzbogaci smak zwłaszcza zimowej herbatki, ale także dostarczy organizmowi cennych witamin i minerałów. Poznaj fakty o pigwie do herbaty, o których nie wie wiele osób.
Spis treści:
- Jak smakuje pigwa do herbaty?
- Czy pigwa jest zdrowa do herbaty?
- Jak zrobić syrop z pigwy do herbaty na zimę?
- Pigwa w syropie czy syrop pigwowy — co wybrać?
- Pigwa do herbaty gdzie kupić?
Pigwa w syropie do herbaty staje się popularniejsza już z nadejściem pierwszych, jesiennych chłodów. Nic dziwnego, ponieważ nie tylko pysznie smakuje, ale także wzmacnia odporność, wspiera układ trawienny i jest naturalnym źródłem antyoksydantów. Sprawdź, co warto wiedzieć o pigwie do herbaty.
Jak smakuje pigwa do herbaty?
Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje pigwa do herbaty, wyobraź sobie połączenie smaku cytryny i jabłka w orzeźwiającej, lekko kwaskowatej i słodkiej nucie. Smak pigwy nie jest więc tak “prosty”, jak np. cytryny, a z drugiej strony jest znacznie bardziej wyrazisty, niż np. gruszki czy jabłka.
Pigwa do herbaty może być jedynym dodatkiem, ale okazuje się świetnym pomysłem, gdy chcesz zastosować również inne syropy smakowe lub miody. Jej przyjemna kwaskowatość umożliwia zbalansowanie słodyczy. Dlatego zimowa herbata z pigwą nie tylko rozgrzewa, ale także wspaniale smakuje.
Czy pigwa jest zdrowa do herbaty?
Jeśli zastanawiasz, się, czy pigwa jest zdrowa do herbaty, mamy dobre wieści: to nie tylko pyszny, ale i zdrowy dodatek do każdej herbaty klasycznej. Pigwa jest bowiem źródłem witaminy C, wspomagającej układ opornościowy, co jest ważne szczególnie w okresie przeziębień i grypy. Zawiera także witaminy z grupy B (w tym B6) o pozytywnym wpływie na układ nerwowy i przemianę materii. Zawarta w pigwie witamina A jest ważna dla zdrowia oczu i skóry. Uzupełnieniem zdrowych składników pigwy są minerały: potas, żelazo i magnez.
Dodatkowo pigwa posiada właściwości przeciwutleniające, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym. Bogactwo błonnika wpływa korzystanie na układ trawienny, wspomagając perystaltykę jelit. Co więcej, regularne spożywanie pigwy może obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL). Jej korzystne działanie możesz wzbogacić dodając do herbat naturalne miody.
Jak zrobić syrop z pigwy do herbaty na zimę?
Często pytacie nas, jak zrobić syrop z pigwy do herbaty. Najprostszym sposobem jest pokrojenie owoców na drobne kawałki. Zachowaj przy tym ostrożność, ponieważ pigwa jest twarda.
W kolejnym kroku wsyp pokrojoną pigwę do słoika, zasyp ją cukrem, a słoik przykryj szczelnie ściereczką. Nie stosuj zakrętki, ponieważ przy zbyt długiej maceracji i nieprawidłowych proporcjach owoców oraz cukru może rozpocząć się fermentacja, która spowoduje wzrost ciśnienia w szczelnie zamkniętym słoju.
Słoik umieść w ciepłym, ale niekoniecznie nasłonecznionym miejscu. Codziennie sprawdzaj stopień rozpuszczenia cukru. Kiedy już cały zamieni się w syrop, odcedź kawałki owców, a syrop przelej do czystych, szczelnie zamykanych buteleczek i starannie spasteryzuj. Kawałki owców są świetnym dodatkiem do deserów. Możesz także dodawać je do herbaty tak, jak syropy i inne dodatki.
Pigwa w syropie czy syrop z pigwowy — co wybrać?
Pigwa w syropie to kawałki owoców w gęstym, słodkim syropie. Do herbaty wprowadzają więc nie tylko słodycz, ale również miąższ, który wzbogaca smak napoju i nadaje mu intensywniejszy aromat. Możesz także nałożyć pigwę w syropie np. na naleśniki czy kromkę chleba.
Natomiast syrop pigwowy jest płynny i ma jednolitą konsystencje, co ułatwia jego dozowanie. Bezproblemowo dodasz go do herbaty, lemoniady i innych napojów. Już niewielki dodatek pozwoli uzyskać słodki, lekko kwaskowaty smak pigwy.
To jednak nie wszystkie różnice pomiędzy pigwą w syropie a syropem z pigwy, które oferujemy. Warto bowiem wiedzieć, że nasz syrop wytwarzamy nie z pigwy, a z soku nieco kwaśniejszego i jeszcze bardziej aromatycznego pigwowca. Zawiera on praktycznie takie samo bogactwo witamin i minerałów.
Podsumowując, wybierz pigwę w syropie, jeśli chcesz cieszyć się również pysznym smakiem owoców. Kup syrop pigwowy, gdy zależy Ci na wygodnym dozowaniu lub bardziej wyrazistym i kwaskowatym smaku.
Pigwa do herbaty gdzie kupić?
Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić pigwę do herbaty, zapraszamy do eterno.pl Oferujemy pyszną i zdrową pigwę w syropie, uzyskaną z owoców pochodzących z ekologicznych upraw. Zawiera ona wyłącznie owoce pigwy i cukier. Natomiast nasz syrop pigwowy składa się z soku z pigwy i pigwowca, cukru oraz niewielkiego dodatku wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Te pyszne, zdrowe dodatki, możesz stosować przez cały rok, ale jesienią i zimą pomogą Tobie oraz Twoim bliskim w walce sezonowym przesileniem i infekcjami.