Gofry z konfiturą truskawkową
Data: 27 czerwca 2025
Kategoria: Kuchenne inspiracje , Deser



Pyszne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz gofry z dodatkiem konfitury truskawkowej

Składniki

  • 2 jajka
  • 125 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 150 g mąki jaglanej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju + odrobina do posmarowania gofrownicy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • konfitura truskawkowa
  • owoce

Sposób przygotowania:
  

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka miksujemy w misce z olejem i mlekiem. 

Do masy dodajemy: proszek do pieczenia, mąkę jaglaną, skrobię, cukier i dokładnie mieszamy. 

Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. 

Ubite białka dodajemy powoli do masy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 

Masę nałóż na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem gofrownicę. 

Piecz do zarumienienia się. 

Po upieczeniu przełóż gofry na kratkę - dzięki temu pozostaną chrupiące. 

Tak przygotowane gofry posmaruj konfiturą i dodaj świeże owoce.

 

Wskazówki: 
  

Do gofrów możesz użyć innych smaków konfitur i ulubionych owoców.

  
Smacznego!

Gofry z konfiturą truskawkową
Gofry z konfiturą truskawkową
Gofry z konfiturą truskawkową
Loading...