Gofry z konfiturą truskawkową

Pyszne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz gofry z dodatkiem konfitury truskawkowej
Składniki
- 2 jajka
- 125 ml mleka lub napoju roślinnego
- 150 g mąki jaglanej
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju + odrobina do posmarowania gofrownicy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- szczypta soli
- konfitura truskawkowa
- owoce
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka miksujemy w misce z olejem i mlekiem.
Do masy dodajemy: proszek do pieczenia, mąkę jaglaną, skrobię, cukier i dokładnie mieszamy.
Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
Ubite białka dodajemy powoli do masy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Masę nałóż na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem gofrownicę.
Piecz do zarumienienia się.
Po upieczeniu przełóż gofry na kratkę - dzięki temu pozostaną chrupiące.
Tak przygotowane gofry posmaruj konfiturą i dodaj świeże owoce.
Wskazówki:
Do gofrów możesz użyć innych smaków konfitur i ulubionych owoców.
Smacznego!


