Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Aromatyczna herbata ze słodką przyjemnością

19 czerwiec, 2018
Aromatyczna herbata ze słodką przyjemnością
ok. 90 min.
Średnio trudne
Deser
6 osób

Do wszystkich słodkich wypieków najlepiej pasuje czarna herbata ETERNO.

Składniki
Jajka - 6 sztuk
Mąka - 150g
Cukier 130g + 3 łyżki do kremu
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Czekolada biała - 30 g
Twaróg - 250g
Śmietanka 36% - 250g
Truskawki (do nadzienia i ozdoby) - 500g
Sposób przygotowania

1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić żółtka z połową cukru do zwiększenia masy. Można to zrobić za pomocą miksera. Białka umieścić w suchej misce i ubijać na średniej prędkości do lekkiej piany po czym dodać pozostały cukier i ubić na sztywną pianę.
2. Dodać do żółtek białka i delikatnie wymieszać. Do tej masy wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, by składniki się połączyły. 
3. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut.
4. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej. A w tym czasie przygotować krem do przekładania tortu.
5. Twaróg ubić blenderem na jednolitą masę. Rozpuścić czekoladę na parze albo w mikrofali i wymieszać z twarogiem. Oddzielnie ubić śmietankę z cukrem na puszystą masę. Wszystko razem połączyć i dobrze wymieszać.
6. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na 3-4 blaty i zacząć przekładać kremem. Najpierw pokroić truskawki w plastry i ułożyć na biszkopt, a na wierzch krem i tak wszystkie blaty. Cały tort można posmarować pozostałym kremem i udekorować truskawkami.

Wskazówki

Do nadzienia można wykorzystywać różne owoce, np.: maliny, kiwi, banany.

Po zrobieniu przechowywać w lodówce. Najlepiej podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Koniecznie podaj z zaparzoną czarną herbatą.

Najnowsze przepisy
Aromatyczna kawa piernikowa
5 listopad, 2018
Letni jogurt z borówkami
31 lipiec, 2018
Lekkie i chrupiące gofry
6 lipiec, 2018
Najnowsze aktualności
21
wrzesień
Nagroda Polski Producent Żywności
Czytaj więcej
17
wrzesień
Jesienne spotkania
Czytaj więcej
11
maj
Polski Producent Żywności 2018
Czytaj więcej