Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Calzone

22 maj, 2018
Calzone
ok. 120 min.
Średnio trudne
Obiad
4 osoby

Coś dla miłośników pizzy w innej formie. W calzone można zapiec wszystko, ale podstawą jest sos pomidorowy. Jak się domyślasz to będzie Ognista Salsa Paprykowa.

Składniki:
Mąka pszenna chlebowa - 450 g
Sól - 1 łyżeczka
Drożdże suche - 8 g
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Mleko - 250 ml
Pierś z kurczaka - 200 g
Czerwona cebula - 2 szt
Pieczarki - 200 g
Ser żółty - 220 g
Mozzarella - 125 g
Sól i pieprz do smaku
1 jajko (roztrzepane z 1 łyżką wody), do posmarowania
Sposób przygotowania

1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około godziny).
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Następnie usmażyć pierś z kurczaka. Wszystko doprawić do smaku. Odstawić.
3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Połowę każdego koła posmarować salsą i nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Ciasto zgiąć w połowie, uformować półksiężyca. Brzegi dobrze skleić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego podwojenia objętości.
4. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia.

Wskazówki

Można wykorzystać inne nadzienie, będzie dobrze smakować na przykład z salami.

Podawać ciepłe i z pysznymi dodatkami ETERNO.

Najnowsze przepisy
Aromatyczna kawa piernikowa
5 listopad, 2018
Letni jogurt z borówkami
31 lipiec, 2018
Lekkie i chrupiące gofry
6 lipiec, 2018
Najnowsze aktualności
21
wrzesień
Nagroda Polski Producent Żywności
Czytaj więcej
17
wrzesień
Jesienne spotkania
Czytaj więcej
11
maj
Polski Producent Żywności 2018
Czytaj więcej