Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Camembert na ciepło

7 marzec, 2019
Camembert na ciepło
ok. 20 min.
Łatwe
Przekąska
1 - 2 osoby

Bardzo łatwa w wykonaniu przekąska, ale tak smaczna, że możesz podawać ją jak wykwintne danie!

Składniki
1 ser Camembert na 1 osobę
świeży rozmaryn
świeżo zmielony pieprz (do smaku)
opcjonalnie: 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki (na 1 ser)
żurawina kresowa z gruszką Eterno
orzeszki pinii
Do podania: zarumienione pieczywo
Sposób przygotowania

Wyjmij ser z opakowania, zdejmij papier, ponakłuwaj wykałaczką wierzchnią warstwę, na wierzchu sera ułóż rozmaryn oraz, jeśli używasz – plasterki czosnku.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (bez termoobiegu).

Wstaw do piekarnika ser i podgrzewaj około 12 minut. Dzięki temu wierzch sera pięknie się zarumieni, a jego środek stanie się płynny i kremowy. W tym czasie upraż na patelni orzeszki pinii.

Po wyjęciu z piekarnika dopraw ser pieprzem, natnij wierzch sera i połóż na nim żurawinę kresową z gruszką Eterno. Posyp wierzch uprażonymi orzeszkami, podawaj z zarumienionym pieczywem.

Smacznego!

Wskazówki

Ser camembert świetnie smakuje z chutneyem gruszkowym, a jak lubisz odrobinę szaleństwa, zaskoczenia i słodyczy polecamy podać z konfiturą carską figa z makiem.

Najnowsze przepisy
Tartaletki kokosowe z musem bananowym
21 marzec, 2019
Sałatka z serem blue i chutney'em gruszkowym
16 marzec, 2019
Camembert na ciepło
7 marzec, 2019
Najnowsze aktualności
28
luty
Nowe przetwory w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej
21
wrzesień
Nagroda Polski Producent Żywności
Czytaj więcej
17
wrzesień
Jesienne spotkania
Czytaj więcej