Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Chlebek bananowy

13 luty, 2017
Chlebek bananowy
ok. 60min.
Łatwe
Deser
6 osób

Mięciutki, intensywnie bananowy chlebek, do przygotowania na szybko na drugie śniadanie lub podwieczorek. Delikatnie słodki i mocno wilgotny. Spróbujcie koniecznie!

Składniki
banany - 3 dojrzałe
jajko - 1szt.
roztopione masło - 75g
cukier - 120g
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
sól - szczypta
mąka - 240g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Masło bananowe
Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę z sodą i przesiej przez sito. W naczyniu wymieszaj roztopione masło, rozgniecione banany, cukier, lekko roztrzepane jajko i wanilię. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczyptę soli. Krótko wymieszaj widelcem do połączenia składników.

Ciasto przełóż do formy keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej maką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50min. w piekarniku nagrzanym do 170st.C.

Podawaj z Masłem bananowym ETERNO.

Najnowsze przepisy
Tartaletki kokosowe z musem bananowym
21 marzec, 2019
Sałatka z serem blue i chutney'em gruszkowym
16 marzec, 2019
Camembert na ciepło
7 marzec, 2019
Najnowsze aktualności
28
luty
Nowe przetwory w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej
21
wrzesień
Nagroda Polski Producent Żywności
Czytaj więcej
17
wrzesień
Jesienne spotkania
Czytaj więcej