Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Choinka z ciasta francuskiego

11 grudzień, 2019
Choinka z ciasta francuskiego
10 min + 15 min pieczenie
Łatwe
Przekąska
6 osób

Pyszna przekąska, która idealnie pasuje na świąteczny stół, może być dodatkiem do pozostałych wigilijnych dań.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego XXL

0,5 słoiczka Karmelizowanej cebulki z żurawiną Eterno

1 jajko

Sposób przygotowania

Rozwiń rulon ciasta i przetnij je na połowę. Z powstałych kwadratów wytnij dwa równe trójkąty. Ułóż jeden z trójkątów na pergaminie.

Na ciasto wyłóż pół słoiczka Karmelizowanej cebulki z żurawiną Eterno. Przykryj ciasto drugim trójkątem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (termoobieg). Weź najlepiej nóż do pizzy (jeśli nie masz, wystarczy zwykły, ostry nóż) i ponacinaj trójkąty na poziome paski, zostawiając około 1 cm na środku.

Każdy z pasków następnie zwiń w rulon i sklej palcami jego końcówki. Gotową choinkę wysmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na około 15 minut, aż pięknie się zarumieni.

Smacznego!

Wskazówki

Przepis możesz urozmaicić, dodając do środka np. ser pleśniowy lub żółty ser.

Najnowsze przepisy
Herbata z syropem pigwowym
27 styczeń, 2020
Czarna kawa
10 styczeń, 2020
Karnawałowy koktajl
3 styczeń, 2020
Najnowsze aktualności
17
marzec
Aktualny certyfikat EKO
Czytaj więcej
6
marzec
Nowy wizerunek ETERNO
Czytaj więcej
26
luty
Premiera logo ETERNO
Czytaj więcej