Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Choinka z ciasta francuskiego

11 grudzień, 2019
Choinka z ciasta francuskiego
10 min + 15 min pieczenie
Łatwe
Przekąska
6 osób

Pyszna przekąska, która idealnie pasuje na świąteczny stół, może być dodatkiem do pozostałych wigilijnych dań.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego XXL

0,5 słoiczka Karmelizowanej cebulki z żurawiną Eterno

1 jajko

Sposób przygotowania

Rozwiń rulon ciasta i przetnij je na połowę. Z powstałych kwadratów wytnij dwa równe trójkąty. Ułóż jeden z trójkątów na pergaminie.

Na ciasto wyłóż pół słoiczka Karmelizowanej cebulki z żurawiną Eterno. Przykryj ciasto drugim trójkątem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (termoobieg). Weź najlepiej nóż do pizzy (jeśli nie masz, wystarczy zwykły, ostry nóż) i ponacinaj trójkąty na poziome paski, zostawiając około 1 cm na środku.

Każdy z pasków następnie zwiń w rulon i sklej palcami jego końcówki. Gotową choinkę wysmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na około 15 minut, aż pięknie się zarumieni.

Smacznego!

Wskazówki

Przepis możesz urozmaicić, dodając do środka np. ser pleśniowy lub żółty ser.

Najnowsze przepisy
Czarna kawa
10 styczeń, 2020
Karnawałowy koktajl
3 styczeń, 2020
Śnieżny tort świąteczny
23 grudzień, 2019
Najnowsze aktualności
18
grudzień
Szlachetna Paczka
Czytaj więcej
10
grudzień
Złota Setka Polskiego Rolnictwa
Czytaj więcej
1
październik
Złoty Medal Targów
Czytaj więcej