Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Ciasteczka w 3 minuty

4 marzec, 2018
Ciasteczka w 3 minuty
ok. 3min. + 15 min. pieczenia
Średnio trudne
Deser
4 osoby

Wystarczy, że masz pod ręką ulubioną konfiturę i ciasto francuskie, a żaden gość Cię nie zaskoczy. Możesz nawet przy nim, w ciągu paru minut przygotować słodką przekąskę! W czasie kiedy ciasteczka będą się piekły akurat zdążysz przygotować do nich herbatę lub kawę.

Składniki
Ciasto francuskie
EKO Czerwone pomarańcze
Konfitura Carska Figa z Makiem
Cukier puder do posypania


Sposób przygotowania

Rozwinąć ciasto francuskie, pokroić w proporcjonalne kwadraty (mniej więcej 10x10cm). Resztę ciasta, nierównomierne kawałki - wykorzystać do konfitury.

Na każdym kwadracie ciasta ułożyć plaster pomarańczy, wyjęty prosto ze słoiczka, niespecjalnie odsączony.
Na pozostałe kawałki ciasta, które zostały po wycięciu kwadratów ułożyć po łyżeczce konfitury i zawinąć jak się da. Naprawdę nie trzeba starannie zaklejać, ciastka i tak i tak wyjdą!
Nagrzać piekarnik do 180st.C. Piec przez około 15 minut, do momentu kiedy ciasto się zarumieni.
Wyjąć z piekarnika, oprószyć mąką, podawać póki ciepłe.

Wskazówki

Można wykorzystać inne owoce w syropie lub konfitury według własnej fantazji kulinarnej! Dzięki temu za każdym razem będziesz mieć inny smak.

Jak masz więcej czasu, możesz podokładać różne przyprawy, np. posypać surowe ciasto wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

Najnowsze przepisy
Aromatyczna kawa piernikowa
5 listopad, 2018
Letni jogurt z borówkami
31 lipiec, 2018
Lekkie i chrupiące gofry
6 lipiec, 2018
Najnowsze aktualności
21
wrzesień
Nagroda Polski Producent Żywności
Czytaj więcej
17
wrzesień
Jesienne spotkania
Czytaj więcej
11
maj
Polski Producent Żywności 2018
Czytaj więcej