Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Cytrynowe ciasteczka

12 luty, 2016
Cytrynowe ciasteczka
ok. 30min.
Łatwe
Deser
8 osób

Pyszne, kruchutkie, niezwykle aromatyczne, intensywnie cytrynowe ciasteczka. cudne do popołudniowej herbatki. Szybkie w przygotowaniu, idealne dla niespodziewanych gości. Ze względu na obecność plasterków cytryn na wierzchu, nie są zbyt trwałe, jednak znikają ze stołu znacznie szybciej niż zdążą się zepsuć :-) Smacznego!

Składniki
mielone migdały - 200g
mąka pszenna - 200g
miękkie masło - 150g
cukier - 100g + do poyspania po upieczeniu
jajka- 2szt
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Cytrynki z Rumem ETERNO - 2 słoiczki
Sposób przygotowania

Ciasto przygotuj na 3 godziny przed pieczeniem: 3 plastry cytrynek ze słoiczka pokrój w drobną kostkę. Masło z 1 jajkiem utrzyj na gładką masę, dodaj mielone migdały, cukier, mąkę oraz pokrojone w kostkę cytrynki. Dodaj 2 łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i 2 łyżeczki syropu ze słoiczka z Cytrynkami z Rumem. Zagnieć ciasto i uformuj 2 wałeczki o średnicy około 6cm, zawiń w folię i odłóż na 3 godziny do lodówki.

Po schłodzeniu ciasta każdy wałeczek pokrój na plastry o grubości ok. 5-7mm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmaruj rozmąconym żółtkiem i połóż plasterek cytrynki ze słoiczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piecz ok. 15min. Po wyjęciu posyp delikatnie cukrem.

Najnowsze przepisy
Orzeźwiający jogurt
20 czerwiec, 2019
Truskawella shake
14 czerwiec, 2019
Sama słodycz dla najmłodszych
31 maj, 2019
Najnowsze aktualności
21
maj
Nagroda Orły Wprost 2019
Czytaj więcej
26
marzec
Sielskie Smaki w kwietniu
Czytaj więcej
25
marzec
Certyfikat EKO 2019
Czytaj więcej