Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Cytrynowe ciasteczka

12 luty, 2016
Cytrynowe ciasteczka
ok. 30min.
Łatwe
Deser
8 osób

Pyszne, kruchutkie, niezwykle aromatyczne, intensywnie cytrynowe ciasteczka. cudne do popołudniowej herbatki. Szybkie w przygotowaniu, idealne dla niespodziewanych gości. Ze względu na obecność plasterków cytryn na wierzchu, nie są zbyt trwałe, jednak znikają ze stołu znacznie szybciej niż zdążą się zepsuć :-) Smacznego!

Składniki
mielone migdały - 200g
mąka pszenna - 200g
miękkie masło - 150g
cukier - 100g + do poyspania po upieczeniu
jajka- 2szt
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Cytrynki z Rumem ETERNO - 2 słoiczki
Sposób przygotowania

Ciasto przygotuj na 3 godziny przed pieczeniem: 3 plastry cytrynek ze słoiczka pokrój w drobną kostkę. Masło z 1 jajkiem utrzyj na gładką masę, dodaj mielone migdały, cukier, mąkę oraz pokrojone w kostkę cytrynki. Dodaj 2 łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i 2 łyżeczki syropu ze słoiczka z Cytrynkami z Rumem. Zagnieć ciasto i uformuj 2 wałeczki o średnicy około 6cm, zawiń w folię i odłóż na 3 godziny do lodówki.

Po schłodzeniu ciasta każdy wałeczek pokrój na plastry o grubości ok. 5-7mm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmaruj rozmąconym żółtkiem i połóż plasterek cytrynki ze słoiczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piecz ok. 15min. Po wyjęciu posyp delikatnie cukrem.

Najnowsze przepisy
FIT mazurek wielkanocny
15 kwiecień, 2019
Wykwintna zupa chrzanowa
29 marzec, 2019
Tartaletki kokosowe z musem bananowym
21 marzec, 2019
Najnowsze aktualności
26
marzec
Sielskie Smaki w kwietniu
Czytaj więcej
25
marzec
Certyfikat EKO 2019
Czytaj więcej
28
luty
Nowe przetwory w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej