Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Deser z tapioki z malinami

26 styczeń, 2018
Deser z tapioki z malinami
ok. 30min.
Średnio trudne
Deser
4 osoby

Do podanego czasu przyrządzania trzeba doliczyć czas namaczania tapioki i chłodzenia deseru!

Składniki
MLEKO KOKOSOWE - 400ml
Malina w syropie - 2 łyżki do gotowania tapioki, +parę owoców ze słoika do przybrania gotowego deseru
TAPIOKA - drobna, 1/4 szklanki
Migdały - garść do przybrania deseru
przyprawy - opcjonalnie według swojego uznania

Sposób przygotowania

Tapiokę umyć i zalać wodą. Odstawiamy na ok. 1h.

Mleko zagotować w garnku o grubym dnie. Gdy mleko zacznie się gotować wrzucić tapiokę, dolać 2 łyżki syropu malinowego ze słoiczka i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Po dwudziestu minutach zestawić garnek z ognia, przelać do miseczek/szklaneczek i odstawić do przestygnięcia. Wstawić do lodówki, najlepiej na 2 godziny, żeby mocno stężało i się ochłodziło.
Przed podaniem wyłożyć na talerz i ułożyć na wierzch parę malin ze słoika, polać syropem do smaku i posypać migdałami. Można podawać bezpośrednio w pojemniczkach, w których chłodziliśmy deser.

Wskazówki

Można poznać, że tapioka jest ugotowana po tym, że kuleczki z białych staną się zupełnie przeźroczyste, nawet w środku.

Możesz użyć innego mleka, np. owsianego, ryżowego, a nawet krowiego, ale wtedy w proporcjach pół na pół.

Wypróbuj inne przetwory, np. Wiśnie w syropie, Truskawki w syropie, według własnej fantazji kulinarnej!

Najnowsze przepisy
Kawa z pysznymi dodatkami
22 maj, 2018
Calzone
22 maj, 2018
Drobiowe szaszłyki z bakłażanem
21 maj, 2018
Najnowsze aktualności
11
maj
Polski Producent Żywności 2018
Czytaj więcej
3
kwiecień
Kolejny rok z certyfikatem EKO
Czytaj więcej
7
marzec
Food Show 2018 Katowice - Spotkajmy się!
Czytaj więcej