Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

ETON MESS z borówkami i syropem z czarnej porzeczki

12 maj, 2019
ETON MESS z borówkami i syropem z czarnej porzeczki
ok. 10 min
Łatwe
Deser
4 osoby

Eton Mess czyli słodki bałagan z miejscowości Eton College, który jest serwowany podczas corocznego meczu krykieta. To genialne połączenie bitej śmietany, bezy i owoców. Tylko trzy składniki a smak jest nieziemski!

Składniki

250 gramów mascarpone

150 gramów śmietanki kremówki

opakowanie borówek

1 opakowanie (100 gramów) bezy

Syrop czarna porzeczka

Sposób przygotowania

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj do niej serek mascarpone, miksuj tylko do połączenia się składników. Pokrusz bezy, następnie dodaj je do mascarpone wraz z borówkami, wymieszaj delikatnie. Zostaw kilka bez oraz borówek do dekoracji deseru.

Nałóż masę do pucharków, na wierzchu ułóż pokruszone bezy oraz borówki. Polej całość syropem z czarnej porzeczki.

Smacznego!

Wskazówki

Najczęściej ten deser przygotowywany jest z truskawkami, ale nie bój się eksperymentować, korzystaj z sezonowych owoców i twórz różne wersje Eton Mess.
Jako dodatek możesz użyć inne syropy ETERNO, które tworzą wspaniały sos.

Najnowsze przepisy
Letnia tarta limonkowa
18 lipiec, 2019
Lody pirata
8 lipiec, 2019
Zielone orzeźwienie
29 czerwiec, 2019
Najnowsze aktualności
21
maj
Nagroda Orły Wprost 2019
Czytaj więcej
26
marzec
Sielskie Smaki w kwietniu
Czytaj więcej
25
marzec
Certyfikat EKO 2019
Czytaj więcej