Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

FIT mazurek wielkanocny

15 kwiecień, 2019
FIT mazurek wielkanocny
ok. 1,5 godz.
Średnie
Deser
8 osób

Święta Wielkanocne nie muszą kojarzyć się z obżarstwem. Wystarczy, że dobrze i zdrowo zaplanujesz menu. Znakomicie w zdrowy i fit trend wpisuje się nasz świąteczny mazurek

Składniki
na spód:

180 gramów płatków owsianych górskich

2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej

1 jajko

50 gramów oleju kokosowego

3 łyżki stołowe miodu

na kajmak:

1 szklanka mleka kokosowego

1 szklanka cukru trzcinowego

4 łyżeczki oleju kokosowego

dodatkowo:

1 słoik powideł śliwkowych Eterno

ulubione bakalie, orzechy, owoce liofilizowane lub jajeczka do przyozdobienia

Sposób przygotowania

Przygotowanie (kajmak):

Mleko kokosowe wlej do garnka z grubym dnem, dodaj cukier trzcinowy. Ciągle mieszając gotuj mleko przez 20 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj do całości olej kokosowy, mieszaj do czasu, aż połączy się z masą. Przelej masę do słoika i odstaw do przestudzenia.

Wykonanie (spód):

Wsyp płatki do blendera i następnie zmiksuj, zostaw drobinki. Dodaj do płatków pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Blaszkę do pieczenia o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż ją przygotowanym ciastem, formując brzegi.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz spód około 10 minut, aż pięknie się zarumieni. Odstaw do ostygnięcia.

Na upieczony spód wyłóż powidła śliwkowe Eterno, następnie przestudzony wcześniej kajmak. Mazurek możesz posypać ulubionymi, zmielonymi orzechami i liofilizowanymi owocami, możesz również przyozdobić go bardziej tradycyjnie za pomocą całych orzechów i migdałów. Gotowy mazurek wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!



Wskazówki

Polecam jako nadzienie inne konfitury ETERNO. Z powideł do wyboru masz też klasyczne powidła śliwkowe użyte w przepisie lub powidła śliwkowe w wersji bez cukru.
Z każdym dniem mazurek smakuje lepiej, możesz śmiało przechowywać go w lodówce przez parę dni (jak coś zostanie po pierwszym dniu :) )

Najnowsze przepisy
FIT mazurek wielkanocny
15 kwiecień, 2019
Wykwintna zupa chrzanowa
29 marzec, 2019
Tartaletki kokosowe z musem bananowym
21 marzec, 2019
Najnowsze aktualności
26
marzec
Sielskie Smaki w kwietniu
Czytaj więcej
25
marzec
Certyfikat EKO 2019
Czytaj więcej
28
luty
Nowe przetwory w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej