Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Korzenny kompot z suszu

13 grudzień, 2019
Korzenny kompot z suszu
5 minut
bardzo łatwe
Napój
1 osoba

Tradycyjny kompot wigilijny podkręcony syropem korzennym. Tego kompotu nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki

1 kg pokrojonych, suszonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek, moreli, fig (w równych
proporcjach)

1 pomarańcza

1 cytryna

4 litry wody

0,5 butelki Syropu korzennego Eterno

Sposób przygotowania

Suszone owoce zalej wrzątkiem, odstaw na 3-4 godziny, aby napęczniały.

Pomarańczę i cytrynę sparz, następnie pokrój w plastry i dodaj do owoców. Zalej całość wodą i gotuj około 25 minut.

Do gorącego kompotu dolej Syrop korzenny Eterno. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

Wskazówki

Jeśli chcesz możesz dowolnie zwiększyć ilość suszonych owoców, zmieniając proporcje. Zamiast pomarańczy możesz dodać kawałki mandarynki.
Wybieraj śliwki suszone, a nie wędzone. Zanim zalejesz owoce najpierw je opłucz pod bieżącą, zimną wodą.

Najnowsze przepisy
Czarna kawa
10 styczeń, 2020
Karnawałowy koktajl
3 styczeń, 2020
Śnieżny tort świąteczny
23 grudzień, 2019
Najnowsze aktualności
18
grudzień
Szlachetna Paczka
Czytaj więcej
10
grudzień
Złota Setka Polskiego Rolnictwa
Czytaj więcej
1
październik
Złoty Medal Targów
Czytaj więcej