Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Lekkie i chrupiące gofry

6 lipiec, 2018
Lekkie i chrupiące gofry
ok. 25 min.
Łatwe
Deser
4 osoby

Stwórz wakacyjny nastrój w domu - przygotuj gofry.

Składniki
Mąka pszenna - 2 szklanki
Mleko - 2 szklanki
2 jajka
Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
Cukier - 2 łyżki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Wiśnie z rumem - 1 słoiczek
Sposób przygotowania

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
2. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier, proszek do pieczenia połączyć i dokładnie zmiksować, tak aby powstała jednolita i gładka masa.
3. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
4. Rozgrzać gofrownicę i piec do rumianego koloru.
5. Gofry ostudzić na kratce i podawać z wiśniami.

Wskazówki

Polecam do wyboru inne owoce w syropie. Niech każdy gofr ma inny smak.

Można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

Najnowsze przepisy
Muffiny Brownie z batatów
16 sierpień, 2019
Mus czekoladowy z malinami w syropie
12 sierpień, 2019
Lemoniada cytrynkowo - miętowa
30 lipiec, 2019
Najnowsze aktualności
8
sierpień
Karmelizowana cebulka w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej
21
maj
Nagroda Orły Wprost 2019
Czytaj więcej
26
marzec
Sielskie Smaki w kwietniu
Czytaj więcej