Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Letnia tarta limonkowa

18 lipiec, 2019
Letnia tarta limonkowa
ok. 45 min + 5godz.w lodówce
Średnie
Deser
6 osób

Latem desery smakują najlepiej. Latem wydaje się też, że mamy więcej czasu i ochoty na ich przygotowywanie. w końcu dzień taki długi. Chociaż sięgamy po lżejsze łakocie to cieszą się ogromnym powodzeniem wśród największych łasuchów. Jako dowód wykorzystaj przepis na letnią tartę!

Składniki
Składniki na spód tarty:

100 gramów masła 82%

12 zbożowych ciastek śniadaniowych

Składniki na krem:

1 opakowanie budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka)

375ml mleka

4 łyżki cukru

130 gramów masła 82%

skórka otarta z połowy limonki

Składniki na wierzch tarty:

1 słoik limonek w syropie ETERNO

skórka otarta z połowy limonki

kilka listków mięty

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestygnięcia. W tym czasie pokrusz ciasteczka i wrzuć do misy blendera. Dodaj do nich rozpuszczone masło i zblenduj całość na mokry piasek. Wyłóż nim następnie dno i boki formy do tarty. Jeśli chcesz podać tartę bez formy, przed nałożeniem spodu wyłóż ją folią aluminiową. Na czas przygotowania kremu wstaw spód do lodówki.

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, zmniejsz jednak ilość mleka do podanej w przepisie. Budyń musi ostygnąć do temperatury pokojowej. W misce utrzyj masło, gdy już będzie puszyste i kremowe stale miksując dodawaj do niego po łyżce budyniu. Na koniec dodaj skórkę otartą z limonki. Gotowy krem wyłóż następnie na schłodzony spód. Wstaw całość do lodówki na minimum 5 godzin.

Po tym czasie na wierzch tarty wyłóż limonki w syropie Eterno, posyp skórką otartą z limonki i kilkoma listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Wskazówki

Do wykonania przepisu użyj standardowej formy na tartę.
Do deseru możesz użyć inne owoce w syropie ETERNO, np. cytrynki lub pomarańcze, wtedy dodaj startą skórkę odpowiednio ze świeżej cytryny lub pomarańczy.

Najnowsze przepisy
Piwny grzaniec
11 październik, 2019
PUMPKIN LATTE czyli kawa dyniowa
9 październik, 2019
Domowe musli
30 sierpień, 2019
Najnowsze aktualności
1
październik
Złoty Medal Targów
Czytaj więcej
19
wrzesień
Dożynki Prezydenckie Spała 2019
Czytaj więcej
6
wrzesień
Nowości EKO agrestowe
Czytaj więcej