Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Mazurek pomarańczowy

11 kwiecień, 2017
Mazurek pomarańczowy
ok. 2h
Średnie
Deser
8 osób

Smakowite ciasto kruche, z obłędną masą marcepanową na spodzie i konfiturą pomarańczową z wierzchu. Na Wielkanocnym stole prezentuje się niezwykle okazale, nie znam osoby, której by nie smakował.

Składniki
Kruche ciasto:
mąka pszenna - 200g
mąka ze zmielonych migdałów - 50g
zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g
cukier puder - 50g
żółtko - 1szt
szczypta soli
Na wierzch:
marcepan - 200g
bialko - 1szt.
rum - 10ml
konfitura pomarañczowa ETERNO
gorzka czekolada dobrej jakosci - 100g
Sposób przygotowania

Przesianą mąkę, cukier puder i mączkę migdałową (ja użyłam zmielonych migdałów) wymieszaj, zrób wgłębienie w środku i dodaj żółtko, masło pokrojone w kostkę i sól. Dużym nożem posiekaj wszystkie składniki, wymieszaj, delikatnie zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5mm, przekładamy do okrągłej tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C z termoobiegiem lub 190-200st.C bez termoobiegu. Piecz 10-12 minut, ciasto powinno być blade. Nie wyłączaj piekarnika.

Wszystkie składniki masy marcepanowej zblenduj. Przełóż masę do rękawa i za pomocą dekoracyjnej końcówki zrób rozetę na brzegu upieczonego ciasta. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Ciasto powinno być złociste. Wystudź.

Na wystudzone ciasto wyłóż konfiturę pomarańczową. Polej roztopioną czekoladą.

UWAGI: Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla - przepisy mistrza Pawła Małeckiego. Zmodyfikowałam ten przepis o gotową konfiturę ETERNO, ponieważ zależało mi na skróceniu czasu przygotowania, a konfitura ETERNO jest tak wyśmienita, że w tym przepisie sprawdziła się idealnie.

Najnowsze przepisy
Kanapki z podmidorkami i bazylią we włoskim stylu
18 lipiec, 2017
Placki ziemniaczane z salsą paprykową
6 lipiec, 2017
Bananowe placuszki z kaszy jaglanej
29 czerwiec, 2017
Najnowsze aktualności
7
czerwiec
Chutney Gruszkowy wyróżniony
Czytaj więcej
31
maj
ETERNO na targach
Czytaj więcej
19
maj
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Czytaj więcej