Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Mazurek śliwkowo - czekoladowy

29 marzec, 2018
Mazurek śliwkowo - czekoladowy
ok. 1,5h
Łatwe
Deser
8 osób

Bardzo szybki mazurek, wystarczy zrobić kruche ciasto, a resztę wykończysz w mig. Jest pyszny, nie przesłodzony, i wiadomo - smakuje najlepiej po paru dniach.

Składniki
Kruche ciasto:
mąka pszenna - 175g
zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g
cukier puder - 50g
żółtko - 1szt
kwaśna śmietana 18% - 1/2 łyżki
Na wierzch:
Śliwella - konfitura śliwkowo - czekoladowa ETERNO
czekolada toffi
Sposób przygotowania

Mąkę przesiej, dodaj masło, na środek wbij żółtko, dodaj cukier puder i śmietanę. Wymieszaj, szybko zagnieć. Owiń w folię i włóż do lodówki na 1-2 godziny.

Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto, odłóż trochę na zrobienie rantu. Przygotuj tortownicę o średnicy 24-25cm, wyłóż papierem. Przełóż ciasto, wylep spód i brzegi tortownicy.

Piecz w temperaturze 200st.C około 20 minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Kruche ciasto musi być dobrze wypieczone.

Po wystudzeniu ciasta, na środek wyłóż cały słoiczek konfitury, rozprowadź równomiernie i dowolnie udekoruj. Ja użyłam czekolady toffi, roztopiłam ją w misce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i polałam wierzch mazurka.

UWAGI: Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery Dorota Świątkowska Zmodyfikowałam ten przepis o gotową konfiturę ETERNO, bo jest tak pyszna, że nie ma potrzeby dodatkowo przyrządzać konfitury. Mazurek możesz jest ciastem całorocznym, nie musisz rezerwować dla niego wyłącznie czasu Wielkiej Nocy, nadaje się na każdą okazję.

Do masy możesz użyć innej konfitury owocowej, myślę, że świetnie się sprawdzą np. powidła śliwkowe ETERNO, Truskawella czy kwaskowa, bardzo wyrazistą w smaku konfitura pigwowa ETERNO.

Najnowsze przepisy
Letni jogurt z borówkami
31 lipiec, 2018
Lekkie i chrupiące gofry
6 lipiec, 2018
Domowe lody z malinami
26 czerwiec, 2018
Najnowsze aktualności
21
wrzesień
Nagroda Polski Producent Żywności
Czytaj więcej
17
wrzesień
Jesienne spotkania
Czytaj więcej
11
maj
Polski Producent Żywności 2018
Czytaj więcej