Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Owoce pod kruszonką

11 listopad, 2019
Owoce pod kruszonką
15 min + 40 min pieczenie
Średnie
Deser
4 osoby

Ciepły jesienny deser. Ukryte smakowite owoce pod chrupiącą kruszonką.

Składniki

8 – 10 śliwek

1 słoik Pigwy w syropie Eterno

200 gramów mąki

100 gramów brązowego cukru

100 gramów zimnego masła 82 %

1 cukier z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania

Śliwki umyj, następnie pokrój w ósemki, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na śliwki wyłóż pigwę w syropie (cały słoik). Z pozostałych składników zrób kruszonkę. Posyp nią owoce. 

Jeśli lubisz przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, imbir) – posyp nimi dodatkowo owoce. Dzięki temu Twój deser nabierze jeszcze bardziej jesiennego smaku. 

Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg) na 40 minut.

Smacznego!

Wskazówki

Kolejnym razem zrób ten przepis  z żurawiną z pigwą. Świetnie nadadzą się również wiśnie i maliny w syropie.
Możesz podzielić składniki na porcje i zapiec w żaroodpornych kokilkach, które od razu podasz na stół.

Najnowsze przepisy
Zapiekane gruszki
27 listopad, 2019
Grzane wino
24 listopad, 2019
Ciasteczka Fornetti z Pigwą
15 listopad, 2019
Najnowsze aktualności
1
październik
Złoty Medal Targów
Czytaj więcej
19
wrzesień
Dożynki Prezydenckie Spała 2019
Czytaj więcej
6
wrzesień
Nowości EKO agrestowe
Czytaj więcej