Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Pierniczki świąteczne

12 grudzień, 2017
Pierniczki świąteczne
ok. 1h
średnie
Deser
8 osób

Słodziutkie pierniczki, które szybko się robi i są od razu gotowe do jedzenia. Do dekoracji zaangażujcie dzieciaki, będzie to dla nich wspaniała zabawa! Ciasteczka podane w towarzystwie herbaty imbirowej fajnie rozgrzeją w zimowy dzień.

Składniki
mąka pszenna - 300g
mąka żytnia - 300g
rozpuszczone masło - 100g
cukier puder - 130g
jajka - 2szt.
miód - 100g
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
kakao - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
lukier, kolorowe posypki cukrowe - do dekoracji
herbata - 1 dzbanek
cytrynki z imbirem ETERNO - 1 słoiczek
Sposób przygotowania

Z wszystkich składników zagnieć zwarte ciasto. Unikaj podsypywania mąką w trakcie zagniatania, żeby pierniczki nie zrobiły się twarde. Rozwałkuj, już teraz podsypując mąką, na grubość ok. 5mm. Wycinaj dowolne kształty.

Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez ok. 10min. Studź na kratce

Gotowe ciasteczka możesz udekorować lukrem i kolorowymi posypkami cukrowymi.

Przygotuj herbatę, dodając do niej Cytrynki z imbirem ETERNO.

Najnowsze przepisy
Lekkie i chrupiące gofry
6 lipiec, 2018
Domowe lody z malinami
26 czerwiec, 2018
Aromatyczna herbata ze słodką przyjemnością
19 czerwiec, 2018
Najnowsze aktualności
11
maj
Polski Producent Żywności 2018
Czytaj więcej
3
kwiecień
Kolejny rok z certyfikatem EKO
Czytaj więcej
7
marzec
Food Show 2018 Katowice - Spotkajmy się!
Czytaj więcej