Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Piernik świąteczny

18 grudzień, 2019
Piernik świąteczny
90 minut
Średnio trudne
Deser
16 osób

Pachnący świętami, przepyszny piernik przekładany powidłami według tradycyjnego rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.

Składniki

Składniki na ciasto:

300 gramów mąki pszennej

250 gramów brązowego cukru

250 ml mleka

125 gramów masła 82%

2 jajka

2 łyżki stołowe miodu

2 łyżki stołowe powideł śliwkowych Eterno

2 łyżki stołowe kawy zbożowej (Inki)

2 łyżki stołowe gorzkiego kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

4 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka cynamonu

 Przełożenie:

pozostałe powidła śliwkowe Eterno

 Składniki na polewę:

4 łyżki stołowe gorzkiego kakao

120 gramów masła 82%

8 łyżek stołowych mleka

4 łyżki stołowe cukru pudru

Sposób przygotowania

W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier i wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Dodaj miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewaj jeszcze chwilę cały czas mieszając. Zdejmij masę z palnika, odstaw na chwilę.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (program góra/dół). Formę keksową (25x12) posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.

Do masy dodaj kolejno sodę oczyszczoną, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Wymieszaj szybko i energicznie. Masa zacznie się intensywnie pienić. Dodaj do niej następnie mąkę (stopniowo) i wymieszaj, aż do połączenia się składników.

Masę wylej do keksówki, i wstaw do piekarnika. Piecz przez 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw piernik do całkowitego ostudzenia.

Po wystudzeniu przekrój piernik na 3 warstwy i przełóż powidłami śliwkowymi Eterno.

Przygotuj polewę. Rozpuść w garnuszku masło, dodaj mleko, kakao oraz cukier puder. Wymieszaj całość energicznie, odstaw do przestudzenia. Gdy polewa zacznie się ścinać, polej nią piernik.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz przygotować piernik nawet 2 tygodnie przed świętami. Przetrzymuj go bez polewy, którą możesz przygotować tuż przed podaniem ciasta.

Najnowsze przepisy
Czarna kawa
10 styczeń, 2020
Karnawałowy koktajl
3 styczeń, 2020
Śnieżny tort świąteczny
23 grudzień, 2019
Najnowsze aktualności
18
grudzień
Szlachetna Paczka
Czytaj więcej
10
grudzień
Złota Setka Polskiego Rolnictwa
Czytaj więcej
1
październik
Złoty Medal Targów
Czytaj więcej