Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Placki ziemniaczane z salsą paprykową

6 lipiec, 2017
Placki ziemniaczane z salsą paprykową
ok. 30min.
Łatwe
obiad
4 osoby

Pyszne, puszyste, ale i chrupiące placki ziemniaczane. Doskonałe na obiad i kolację. Wyśmienicie pasuje do nich salsa paprykowa ETERNO.

Składniki
ziemianki - 4 szklanki startych na drobnej tarce
mleko - 300ml
jajka - 2szt.
mąka - 4 łyżki
bułka tarta - 3 łyżki
drożdże - 15g świeżych
cukier - 1 łyżeczka
sól, pieprz - do smaku
olej rzepakowy - do smażenia
Salsa paprykowa ETERNO - 1 słoiczek
Sposób przygotowania

Mleko delikatnie podgrzej w garnuszku. Drożdże utrzyj z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstaw.

Resztę mleka zagotuj. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru soku na sitku. Zalej je wrzącą szklanką mleka. Resztą mleka zalej tartą bułkę, dokładnie wymieszaj. Do zaparzonych ziemniaków dodaj żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy. Połączymy z ziemniaczaną masą.

Na rozgrzany tłuszcz wykładaj po łyżce masy. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podaj z salsą paprykową ETERNO.

Najnowsze przepisy
Tartaletki kokosowe z musem bananowym
21 marzec, 2019
Sałatka z serem blue i chutney'em gruszkowym
16 marzec, 2019
Camembert na ciepło
7 marzec, 2019
Najnowsze aktualności
28
luty
Nowe przetwory w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej
21
wrzesień
Nagroda Polski Producent Żywności
Czytaj więcej
17
wrzesień
Jesienne spotkania
Czytaj więcej