Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Pomarańczowe gofry

26 lipiec, 2019
Pomarańczowe gofry
ok. 20 min
Średnie
Deser
12 osób

Spośród wszystkich wakacyjnych deserów co może być lepszego niż gofry? Takie z bitą śmietaną i do tego słonecznymi pomarańczami. Te domowe niczym nie ustępują tym znad morza, a nawet może są lepsze. Czas się przekonać:

Składniki

300 gramów mąki pszennej

3 średnie jajka

80 gramów oleju

1,5 szklanki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

Do podania:

1 słoik Pomarańczy w syropie

bita śmietana (250ml kremówki 30% + łyżka cukru pudru)

kilka listków mięty

Sposób przygotowania

Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj mleko, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Zmiksuj całość na gładkie ciasto, odstaw. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Na koniec ubijania dodaj cukier.

Do wcześniej przygotowanego ciasta dodawaj stopniowo ubitą pianę i mieszaj delikatnie, aż do połączenia się składników.

Upiecz gofry jakie lubisz najbardziej – każda z wersji będzie chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.

Po upieczeniu układaj gofry na kratce – dzięki temu nie zmiękną i pozostaną chrupiące.

Wyłóż na gofry bitą śmietanę, na niej ułóż plastry pomarańczy w syropie Eterno i polej je syropem ze słoiczka.

Gofry możesz ozdobić kilkoma listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Wskazówki

Do deseru możesz użyć różne smaki owoców w syropie, które znajdziesz tutaj
Bitą śmietanę można wykonać samemu, ze składników podanych powyżej. Ważne żeby śmietana do ubijania, minimum 30%, była mocno schłodzona.

Najnowsze przepisy
Sałatka z burakiem i chipsem parmezanowym
22 sierpień, 2019
Muffiny Brownie z batatów
16 sierpień, 2019
Mus czekoladowy z malinami w syropie
12 sierpień, 2019
Najnowsze aktualności
8
sierpień
Karmelizowana cebulka w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej
21
maj
Nagroda Orły Wprost 2019
Czytaj więcej
26
marzec
Sielskie Smaki w kwietniu
Czytaj więcej