Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Racuchy bez drożdży

15 czerwiec, 2016
Racuchy bez drożdży
ok. 1h
Łatwe
Deser
4 osoby

Cudownie chrupiące na zewnątrz i delikatnie miękkie w środku racuchy, przygotowane bez dodatku drożdży. Najlepiej smakują polane syropem malinowym z imbirem. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek i kolację. Ciężko się od nich oderwać, wciągają!

Składniki
maślanka - 250ml
cukier puder - 50g
jajka - 2szt.
mąka - 250g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
rozpuszczone masło - 50g
syrop malina z imbirem ETERNO
syrop malina z miodem ETERNO
olej rzepakowy - do smażenia
Sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę, sodę, cukier, dodaj jaja, masło i maślankę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką lub chochelką nakładaj porcję ciasta, smaż 1-2 minuty z każdej strony.

Gotowe placki układaj jeden na drugim i polej obficie syropem.

Najnowsze przepisy
Kanapki z podmidorkami i bazylią we włoskim stylu
18 lipiec, 2017
Placki ziemniaczane z salsą paprykową
6 lipiec, 2017
Bananowe placuszki z kaszy jaglanej
29 czerwiec, 2017
Najnowsze aktualności
7
czerwiec
Chutney Gruszkowy wyróżniony
Czytaj więcej
31
maj
ETERNO na targach
Czytaj więcej
19
maj
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Czytaj więcej