Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Rogaliki drożdżowe

18 wrzesień, 2017
Rogaliki drożdżowe
ok. 2h
Łatwe
Deser
8 osób

Drożdżowe rogaliki z konfiturą, delikatne i mięciutkie. Smak dzieciństwa. Z powidłami śliwkowymi lub inną, ulubioną konfiturą.

Składniki
mąka pszenna - 1kg
masło - 50dag
mleko - 250ml
cukier - 4 łyżki
świeże drożdże - 10dag
żółtka - 4szt.
jajko - 1szt.
szczypta soli
Żurawina kresowa z gruszką ETERNO - 1 słoiczek
Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej w małym rondelku. Przelej do miski. Wkrusz i rozpuść w nim drożdże. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej niewielką ilość wody. Umieść nad nim miskę z rozczynem. Przykryj bawełnianą ściereczką.

Masło najpierw zagnieć z niewielką ilością mąki. Gdy masa będzie jednolita dołóż resztę mąki, cukier, żółtka, jajko i szczyptę soli. Dodaj rozczyn. Wszystko zagnieć.

Odrywaj po kawałku ciasta. Wałkuj ciasto na kształt koła. Wytnij z ciasta cienkie trójkąty. Na szerszym kawałku trójkąta ułóż konfiturę. Ciasto zwiń ku środkowi, tak aby powstały rogale.

Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180st. C przez ok. 10-15 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy
Lekkie i chrupiące gofry
6 lipiec, 2018
Domowe lody z malinami
26 czerwiec, 2018
Aromatyczna herbata ze słodką przyjemnością
19 czerwiec, 2018
Najnowsze aktualności
11
maj
Polski Producent Żywności 2018
Czytaj więcej
3
kwiecień
Kolejny rok z certyfikatem EKO
Czytaj więcej
7
marzec
Food Show 2018 Katowice - Spotkajmy się!
Czytaj więcej