Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Śnieżny tort świąteczny

23 grudzień, 2019
Śnieżny tort świąteczny
140 minut
Średnio trudne
Deser
12 osób
Śnieżny, zimowy, piękny i przesmaczny tort świąteczny! Żadne słodycze nie mają z nim szans, będzie królował na świątecznym stole niczym najpiękniejsza dekoracja.

Składniki na piernikowy biszkopt:

5 dużych jajek

6 pełnych, czubatych łyżek mąki pszennej

1 pełna, czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki przyprawy do piernika

1 cukier z prawdziwą wanilią

szczypta soli

Składniki na krem:

500 gramów serka mascarpone

300 ml śmietany kremówki 36%

5 łyżek stołowych cukru pudru

Składniki na wiśniową frużelinę:

1 słoik Wiśni w rumie Eterno

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka żelatyny do deserów

Składniki na ozdoby oraz wierzch tortu:

1 opakowanie mini bez

0,5 opakowania wiórek kokosowych

5 wafli do lodów

2 białe czekolady

Sposób przygotowania

Przesiej mąki oraz proszek do miski. Delikatnie wymieszaj całość widelcem.

Białka oddziel od żółtek. Ubij je ze szczyptą soli oraz dwoma cukrami na lśniącą, gładką masę. Aby białka dobrze się ubiły, cukier należy dodawać stopniowo. Po odwróceniu misy ubite białka nie powinny z niej wypłynąć a dodany cukier nie powinien "skrzypieć."

Do ubitych białek dodaj następnie po jednym żółtku, stale ubijając (na mniejszych obrotach).

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 170 stopni, program dół + termoobieg.

Do ubitych białek dodaj kolejno (najlepiej po łyżce stołowej) suche składniki i lekko, ale dokładnie wymieszaj całość widelcem. 

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Ciasto wyłóż do formy. Piecz biszkopt 40 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostudzenia na kratce.

Wykonanie (krem):

Przesiej cukier przez sitko. Ubij śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem. Dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Krem włóż do lodówki.

Wykonanie (wiśniowa frużelina):

Żelatynę namocz w 3 łyżkach stołowych wody. Zawartość słoiczka Wiśnie w rumie Eterno wlej do garnuszka. Zagotuj, rozdrobnij widelcem owoce. Dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody, wymieszaj, zmniejsz gaz i gotuj, aż wiśnie uzyskają konsystencję bardzo gęstego sosu. Owoce mieszaj przez cały czas. Zdejmij owoce z palnika, dodaj do nich namoczoną żelatynę i podgrzewaj (nie gotuj!), aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw frużelinę do ostygnięcia. Po ostudzeniu powinna mieć konsystencję gęstego żelu.

Wykonanie (ozdoba tortu):

Pokrusz bezy – zostaw większe kawałki. Wymieszaj je w misce z wiórkami kokosowymi. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wafelki do lodów przytnij nożem, aby miały różną wysokość. Zamocz je w rozpuszczonej czekoladzie, następnie obtocz w mieszance bezy i wiórek. Odstaw do zastygnięcia.

Wykonanie (tort):

Biszkopt przekrój na 3 części.

Pierwszy blat wysmaruj kremem.

Drugi blat wysmaruj kremem, następnie wyłóż na niego wiśniową frużelinę.

Trzeci blat wysmaruj kremem, dodatkowo resztą kremu wysmaruj boki tortu.

Ustaw na nim przygotowane wcześniej choinki, następnie obłóż tort pozostałymi bezami i wiórkami kokosowymi.


Smacznych Świąt!

Wskazówki

Tort piekliśmy w foremce 24 cm, ale możecie wziąć większą lub mniejszą. W zależności od szerokości formy tort będzie wyższy lub niższy.

Najnowsze przepisy
Herbata z syropem pigwowym
27 styczeń, 2020
Czarna kawa
10 styczeń, 2020
Karnawałowy koktajl
3 styczeń, 2020
Najnowsze aktualności
18
grudzień
Szlachetna Paczka
Czytaj więcej
10
grudzień
Złota Setka Polskiego Rolnictwa
Czytaj więcej
1
październik
Złoty Medal Targów
Czytaj więcej