Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Tarta warzywna na cieście z mąki z ciecierzycy

13 czerwiec, 2016
Tarta warzywna na cieście z mąki z ciecierzycy
ok. 2h
średnie
Danie główne
8 osób

Pyszna, bardzo odżywcza tarta na bezglutenowym spodzie z mąki z ciecierzycy. Kolorowa, z mnóstwem warzyw, pełna witamin. Dietetyczna - cała tarta ma ok. 1000kcal. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki
Kruche ciasto:
mąka z ciecierzycy - 360g
zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g
lodowata woda - 5 łyżek
Nadzienie:
cukinia - 1 średnia
pomidor - 1szt.
tofu - 200g
jogurt sojowy - 200ml
jajko - 1szt.
Grillowy rarytas ETERNO - 1 słoiczek
sól, pieprz, zioła - do smaku
Sposób przygotowania

Z mąki, masła i wody zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, można podsypać większą ilością mąki. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Włóż na min. 1h do lodówki.

Po schłodzeniu piecz spód przez 20min. w temp. 150st.C. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Cukinię i pomidora pokrój w plasterki, a tofu w kostkę.

Warzywa ułóż na spodzie. Posyp tofu. Porozkładaj równomiernie Grillowy rarytas.

Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z jajkiem, dopraw do smaku. Masę wylej na tartę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180st.C na 20min.

Najnowsze przepisy
Sałatka z burakiem i chipsem parmezanowym
22 sierpień, 2019
Muffiny Brownie z batatów
16 sierpień, 2019
Mus czekoladowy z malinami w syropie
12 sierpień, 2019
Najnowsze aktualności
8
sierpień
Karmelizowana cebulka w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej
21
maj
Nagroda Orły Wprost 2019
Czytaj więcej
26
marzec
Sielskie Smaki w kwietniu
Czytaj więcej