Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Tartaletki kokosowe z musem bananowym

21 marzec, 2019
Tartaletki kokosowe z musem bananowym
ok. 1 godz.
Średnie
Deser
8 osób

Wyobrażasz sobie, że można przyrządzić przepyszny deser bez dodatku cukru? Jeśli nie wierzysz, sam się przekonaj i zrób z naszego przepisu przepyszne tartaletki, które możesz podać na co dzień, np. do niedzielnego śniadania i na święta, np. jako Wielkanocne ciastka.

Składniki

25 gramów suszonych daktyli

100 gramów wiórków kokosowych

2 łyżki stołowe oleju kokosowego

1 słoiczek musu bananowego Eterno

ulubione owoce

wiórki kokosowe (do posypania)

Sposób przygotowania

Przekrój daktyle na pół i umieść w misie blendera. Zalej je wrzątkiem tak, aby woda tylko je przykryła. Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy, dodaj do daktyli wraz z wiórkami kokosowymi. Wymieszaj dokładnie całość. Przygotuj silikonową foremkę do tartaletek. Umieść w niej masę (około 1 czubatej łyżki na 1 foremkę) i uformuj tartaletkę – możesz zrobić to wilgotnymi palcami lub łyżeczką. Formę z tartaletkami włóż do zamrażalnika na pół godziny.

Po tym czasie wyciągnij formę z zamrażalnika, wyjmij z niej tartaletki. Nałóż do środka mus bananowy Eterno, na wierzchu każdej tartaletki ułóż ulubione owoce, posyp wiórkami. Wstaw tartaletki do lodówki na minimum 15 minut i podawaj schłodzone.

Smacznego!

Wskazówki

Polecam jako nadzienie inne konfitury ETERNO. Do wyboru masz też bez cukru: Powidła śliwkowe i mus mango z jabłkiem.
My użyliśmy w przepisie borówki, które w połączeniu z musem bananowym są idealne, ale świetnie będą też pasowały truskawki, maliny. Śmiało możesz mieszać owoce.

Najnowsze przepisy
FIT mazurek wielkanocny
15 kwiecień, 2019
Wykwintna zupa chrzanowa
29 marzec, 2019
Tartaletki kokosowe z musem bananowym
21 marzec, 2019
Najnowsze aktualności
26
marzec
Sielskie Smaki w kwietniu
Czytaj więcej
25
marzec
Certyfikat EKO 2019
Czytaj więcej
28
luty
Nowe przetwory w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej