Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Tartaletki kokosowe z musem bananowym

21 marzec, 2019
Tartaletki kokosowe z musem bananowym
ok. 1 godz.
Średnie
Deser
8 osób

Wyobrażasz sobie, że można przyrządzić przepyszny deser bez dodatku cukru? Jeśli nie wierzysz, sam się przekonaj i zrób z naszego przepisu przepyszne tartaletki, które możesz podać na co dzień, np. do niedzielnego śniadania i na święta, np. jako Wielkanocne ciastka.

Składniki

25 gramów suszonych daktyli

100 gramów wiórków kokosowych

2 łyżki stołowe oleju kokosowego

1 słoiczek musu bananowego Eterno

ulubione owoce

wiórki kokosowe (do posypania)

Sposób przygotowania

Przekrój daktyle na pół i umieść w misie blendera. Zalej je wrzątkiem tak, aby woda tylko je przykryła. Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy, dodaj do daktyli wraz z wiórkami kokosowymi. Wymieszaj dokładnie całość. Przygotuj silikonową foremkę do tartaletek. Umieść w niej masę (około 1 czubatej łyżki na 1 foremkę) i uformuj tartaletkę – możesz zrobić to wilgotnymi palcami lub łyżeczką. Formę z tartaletkami włóż do zamrażalnika na pół godziny.

Po tym czasie wyciągnij formę z zamrażalnika, wyjmij z niej tartaletki. Nałóż do środka mus bananowy Eterno, na wierzchu każdej tartaletki ułóż ulubione owoce, posyp wiórkami. Wstaw tartaletki do lodówki na minimum 15 minut i podawaj schłodzone.

Smacznego!

Wskazówki

Polecam jako nadzienie inne konfitury ETERNO. Do wyboru masz też bez cukru: Powidła śliwkowe i mus mango z jabłkiem.
My użyliśmy w przepisie borówki, które w połączeniu z musem bananowym są idealne, ale świetnie będą też pasowały truskawki, maliny. Śmiało możesz mieszać owoce.

Najnowsze przepisy
Sałatka z burakiem i chipsem parmezanowym
22 sierpień, 2019
Muffiny Brownie z batatów
16 sierpień, 2019
Mus czekoladowy z malinami w syropie
12 sierpień, 2019
Najnowsze aktualności
8
sierpień
Karmelizowana cebulka w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Czytaj więcej
21
maj
Nagroda Orły Wprost 2019
Czytaj więcej
26
marzec
Sielskie Smaki w kwietniu
Czytaj więcej