Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

Kuchenne inspiracje

Tartaletki z kremem pomarańczowym

20 grudzień, 2019
Tartaletki z kremem pomarańczowym
120 minut
Średnio trudne
Deser
6-8 osób

Tartaletki z obłędnym kremem pomarańczowym i Pomarańczami w syropie.  Zobaczcie, jak pięknie się prezentują! A jak smakują! Koniecznie wypróbujcie nasz kolejny świąteczny przepis.

Składniki

Składniki na ciasto kruche:

250 gramów mąki pszennej

100 gramów masła 82%

100 gramów cukru pudru

szczypta soli

2 jajka

Składniki na krem pomarańczowy:

250 ml soku wyciśniętego z pomarańczy

50 gramów cukru

200 gramów śmietany kremówki 36%

4 łyżeczki żelatyny

Składniki na wierzch:

1 słoik Pomarańczy w syropie Eterno

Kilka listków świeżej mięty

Pokruszona beza

Sposób przygotowania

Mąkę wsyp do miski, zrób zagłębienie i umieść w nim pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Wymieszaj delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbij jajka i szybko wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

Tartaletki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Wyjmij ciasto z lodówki, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm. Wytnij kółka o średnicy trochę większej niż foremki do tartaletek. Wyłóż nim foremki, dno ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 – 20 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Wyciśnij sok z pomarańczy i odmierz 250 ml. Namocz żelatynę w 5 łyżkach soku. Resztę soku przełóż do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Zdejmij garnek z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do ostudzenia i wstaw do lodówki do czasu, aż sok zacznie tężeć.
Ubij śmietanę na sztywno i wmieszaj do tężejącego soku.

Tartaletki napełnij kremem pomarańczowym, na wierzchu każdej z nich ułóż plaster Pomarańczy w syropie Eterno, ozdób wierzch pokruszoną bezą i świeżą miętą.

Smacznych Świąt!

Wskazówki

W zależności od wielkości foremek przygotujesz od 6 do12 tartaletek. Na mniejsze ciastka podkrój plastry pomarańczy, tak, żeby na każdym ułożyć kawałek.

Najnowsze przepisy
Czarna kawa
10 styczeń, 2020
Karnawałowy koktajl
3 styczeń, 2020
Śnieżny tort świąteczny
23 grudzień, 2019
Najnowsze aktualności
18
grudzień
Szlachetna Paczka
Czytaj więcej
10
grudzień
Złota Setka Polskiego Rolnictwa
Czytaj więcej
1
październik
Złoty Medal Targów
Czytaj więcej