Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Zamówienia hurtowe
Polski
(0)

produkty

O Eterno



oeterno

Wszystkie przetwory ETERNO powstają według naszych autorskich receptur. Choć ostatnio na rynku pojawiły się podobne produkty (np. cytrynki z rumem), to my jesteśmy kreatorami ich oryginalnego smaku. Szukajcie go u źródła! To oryginał smakuje najlepiej.

HISTORIA ETERNO - KOLEKCJA SMAKÓW I WSPOMNIEŃ

1890


„Żałuję, że nie dane mi było zobaczyć tej słynnej cukierni przy Newskim Prospekcie…”

Tadeusz Kryszyn    

01eterno_2

Wszystko zaczęło się od kilku szklanych słoików i książki „ L art de conserver les substances animales et vegetales” (Sztuka konserwowania substancji zwierzęcych i roślinnych) zakupionych przez Matyldę Aubry naszą praprababcię. To wtedy powstały pierwsze cytrynki. Matylda serwowała je jako dodatek do herbaty w swojej cukierni przy Newskim Prospekcie.  Były tak smaczne, że przychodzili po nie kucharze z pobliskiego Grand Hotel.

 

1900

„Babcia Helena – godzinami mogłem słuchać opowiadań o jej życiu”

Tadeusz Kryszyn

oet2

Na początku XX w. sława naszych rodzinnych przetworów dotarła do Chin! Udała się tam Helena – najmłodsza córka Matyldy. Podczas gdy jej mąż Wieńczysław Kołłątaj czynnie uczestniczył w życiu tamtejszej polonii ona zajmowała się tym, co potrafiła najlepiej czyli produkcją konfitur. Choć w 1915 Helena wróciła do Petersburga, a następnie do Wilna pobyt w Chinach był dla niej jedyną w swoim rodzaju okazją do poznania nowych smaków. Mało kto słyszał wówczas o chińskich ziołach i hibiskusie.

 

1967

 „Nie raz dostałem chochlą po łapach”

Tadeusz Kryszyn

Po II wojnie światowej tradycja robienia przetworów po raz kolejny została przekazana na najmłodszą córkę – Eugenię. Babcia Helena do śmierci mieszkała jednak wraz z córką, opiekując się kuchnią i wnukami. Stale dbała też o to, by spiżarnia była pełna przetworów. W 1967 r. Eugenia wraz z mężem Walerianem założyła kwaszarnię w Milanówku. Ogórki i kapusta pochodziły z ich własnych upraw. Po zawekowaniu były eksportowane do Szwecji i Niemiec. Wszystkiemu z uwagą przypatrywał się ich syn Tadeusz. To w nim babcia Helena widziała kontynuatora rodzinnej tradycji.

 

2004

„Namówiłem Synową, abyśmy podzielili się smakiem cytrynek z innymi”

Bogumił Stelmach     

Kuchnia była w naszych domach głównym miejscem spotkań, a gotowanie – pasją, która łączyła obie rodziny. Przy kubku dobrej herbaty integracja przebiegała najprzyjemniej. Nie wyobrażaliśmy sobie herbaty bez Cytrynek, które od lat przyrządzałem na spotkania ze znajomymi. To ich opinia po czasie okazała się być impulsem do produkowania przysmaku na większą skalę. Z myślą, aby smak Cytrynek poznał cały świat, zaczęliśmy przygotowania do założenia spółki. Już wtedy wiedzieliśmy, że nie będą one jedynym produktem, z którego zasłynie nasza firma.

oeterno1_1

 

2005

 „Wyciągnęliśmy stare, sprawdzone przepisy i zaczęliśmy działać”

Barbara Stelmach

Pierwszym produktem, na którym pojawiło się logo Eterno były cytrynki z rumem.  Dlaczego zdecydowaliśmy się na taką nazwę? Eterno znaczy wieczny. Skoro przepisom Matyldy Aubry udało przetrwać się tak długo istnieje spora szansa na to, że ich smak będzie jeszcze cieszyć kilka kolejnych pokoleń. Z czasem do cytrynek dołączyły  inne domowe przetwory. Są to zarówno konfitury, których receptury zachowały się w rodzinnych notatnikach, jak i zupełnie nowe przepisy mojego taty Tadeusza. Przez 10 lat istnienia firmy powstało ich ponad 60. Dziś jesteśmy już znani, jako sprawdzony producent przetworów owocowych. Doceniają nas zarówno samorządowcy, jak i klienci. Doceń Polskie (2011), Jakość roku 2012, Dobry Produkt wybór ekspertów 2015 -  to tylko wybrane z wyróżnień, jakie zdobyły nasze ekologiczne przetwory.

 

2016

„Ma być zdrowo i smacznie”

Barbara Stelmach 

Nasze przetwory nigdy nie zawierały sztucznych barwników i konserwantów. Do uzyskania EKO certyfikatu konieczne jest jednak wykazanie, że konfitury powstały tylko z certyfikowanych surowców, przy użyciu tradycyjnych metod. Uznaliśmy, że jesteśmy w stanie sprostać temu wyzwaniu. W marcu 2016 r. zakończył się proces certyfikacji pierwszych EKO słoiczków Eterno. Pierwszym Bio produktem są EKO Cytrynki w syropie. To najbardziej rozpoznawalny słoiczek ETERNO, więc należały mu się specjalne przywileje.  Kolejne ekologiczne przetwory to EKO Czerwone Pomarańcze i EKO Limonki w syropie. Z biegiem czasu z pewnością pojawi się ich jeszcze więcej.

 

Nagrody i certyfikaty