Dnia 9 maja 2018 roku odebraliśmy nagrodę Polski Producent Żywności za Żurawinę Kresową z Gruszką.
Uroczyste wręczenie nagrody miało miejsce w Poznaniu, podczas targów Polagra Food 2018. Patronat Honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Pana Krzysztofa Jurgiela oraz Urzędów Marszałkowskich jest najlepszym dowodem najwyższej rangi tego honorowego wyróżnienia. Inicjatywa ta ma na celu wyróżnić i nagradzać najlepszych spośród czołówki polskich przedsiębiorców z branży produkcji i przetwórstwa żywności.
Jesteśmy dumni z tego, że zostaliśmy laureatem tak prestiżowej nagrody, a nasza konfitura została wysoko oceniona i dostała nagrodę specjalną. Wiadomo, że Kapituła Ogólnopolska stawia bardzo wysokie wymagania wobec nominowanych produktów.
Dlaczego wybraliśmy tę konfiturę do konkursu? Bo zauważyliśmy, że bardzo smakuje wszystkim, którzy ją próbują. Nie tylko nasi znajomi ją uwielbiają, cieszy się ogromnym powodzeniem podczas degustacji, np. na targach. Ponadto jest bliska naszemu sercu, bo ma szczególną historię!
Historia jej powstania wywodzi się z Kresów Wschodnich, gdzie na początku ubiegłego stulecia przygotowywana była z lokalnie zbieranych żurawin. Tak robiła prababcia Helena. Moja Prababcia, która w 1945 roku, jako repatriantka z Kresów Wschodnich, osiedliła się w Polsce centralnej przekazała następnym pokoleniom recepturę smażenia Żurawiny z Gruszką.
Przepis przetrwał i dziś mogą z niego korzystać rzesze zadowolonych klientów, którzy rozsmakowują się w przetworach jak z domowej spiżarni. A ja, jako właścicielka ETERNO, w nawiązaniu do rodzinnych kresowych tradycji, korzystam z dorobku przodków i dlatego w szczególnym roku 2018 – 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę – postanowiłam zgłosić do konkursu właśnie ten produkt – „Żurawinę kresową z gruszką”.
Barbara Stelmach
Zapraszam do katalogu produktów, tu znajdziesz więcej informacji o Żurawinie Kresowej z Gruszką.