Niby nic wielkiego - naleśniki z serem. Ale podane z mnóstwem pysznych, sezonowych owoców nabierają nowego, orzeźwiającego wymiaru. Znacie kogoś kto potrafiłby się im oprzeć?
Naleśniki: |
mleko - 250ml |
woda - 250ml |
jajka - 2szt. |
mąka - 270g |
szczypta soli |
olej rzepakowy - 1 łyżka |
Masa serowa: |
ser biały śmietankowy - 500g |
śmietana - 250ml |
cukier - 3 łyżki |
syrop waniliowy ETERNO - 3 łyżki |
Na wierzch: |
owoce sezonowe |
syrop truskawkowy ETERNO |
Wlej do miski mleko, wodę i jajka, wsyp mąkę. Dodaj sól i oliwę. Zmiksuj na gładką masę, sprawdź, czy ciasto jest lejące, ale dosyć gęste, w razie potrzeby dodaj trochę mąki. Smaż naleśniki na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, z obu stron.
W międzyczasie przygotuj masę serową: połącz ser ze śmietaną i dodaj syrop waniliowego oraz cukier do smaku.
Gotowe naleśniki posmaruj serem, złóż na pół. Ułóż na talerzu, na wierzchu ułóż owoce i polej syropem.