Wyszukaj na stronie:

Tort malinowo-migdałowy

16 Maja 2018
Tort malinowo-migdałowy
ok. 90 min.
Średnio trudne
Deser
6 osób

Tort z niezwykle delikatnym nadzieniem i pachnącą malinową polewą!

Składniki
Twaróg - 400 g
Malina w syropie - 300 g
Migdały - 200 g
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Czekolada gorzka - 30 g
Cukier - 1 szklanka + 2 łyżeczki
Żelatyna - 7 g
Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
Śmietanka 35% - 125 ml
Masło - 3 łyżki
Śmietana - 150 ml
Ser mascarpone - 250 g
Migdałowe płatki do dekoracji
Sposób przygotowania

1. Migdały zmielić w mąkę. Na patelni roztopić masło, wysypać rozdrobione orzechy i smażyć, mieszając, aż do złotego koloru, 7 min.
2. Wymieszać gorące orzechy z czekoladą, szczyptą soli i 2 łyżeczkami cukru. Przełożyć do formy do pieczenia 20 cm. Docisnąć masę łopatką, żeby była gładka powierzchnia i umieścić w lodówce na 30 min.
3. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić na 20 min. Twaróg ubić ze śmietaną, serkiem mascarpone, cukrem waniliowym i 0,5 szklanki cukru na jednolitą masę. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej, dodać do gotowej serowej masy i dokładnie wymieszać. Ubić śmietankę i stopniowo połączyć z gotowym nadzieniem.
4. Wyłożyć masę do chłodnej formy i z powrotem do lodówki na 1 godzinę.
5. W tym czasie wziąć maliny w syropie i wysypać do garnka. Dodać skrobię ziemniaczaną i pozostały cukier, wymieszać. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje.
6. Malinową masę ostudzić. Wyłożyć ją na tort, pozostawiając miejsce około 3 cm na krawędziach. Udekorować płatkami migdałowymi.

Wskazówki

Można wykorzystać inne owoce w syropie. Polecamy np. Mango z kwiatem czarnego bzu.

Po zrobieniu przechowywać w lodówce. Najlepiej spożywać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

Najnowsze przepisy

Tarta z konfiturą malinowo - pigwową
Tarta z konfiturą malinowo - pigwową
16 Maja , 2018
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
16 Maja , 2018
Lemoniada mango
Lemoniada mango
16 Maja , 2018

Najnowsze aktualności

Patriotyzm konsumencki - wywiad
Czytaj więcej
AGRO POLSKA
Czytaj więcej
Toffeta w wersji EKO
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies