Wyszukaj na stronie:

22 Maja 2018
Calzone
ok. 120 min.
Średnio trudne
Obiad
4 osoby

Coś dla miłośników pizzy w innej formie. W calzone można zapiec wszystko, ale podstawą jest sos pomidorowy. Jak się domyślasz to będzie Ognista Salsa Paprykowa.

Składniki:
Mąka pszenna chlebowa - 450 g
Sól - 1 łyżeczka
Drożdże suche - 8 g
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Mleko - 250 ml
Pierś z kurczaka - 200 g
Czerwona cebula - 2 szt
Pieczarki - 200 g
Ser żółty - 220 g
Mozzarella - 125 g
Sól i pieprz do smaku
1 jajko (roztrzepane z 1 łyżką wody), do posmarowania
Sposób przygotowania

1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około godziny).
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Następnie usmażyć pierś z kurczaka. Wszystko doprawić do smaku. Odstawić.
3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Połowę każdego koła posmarować salsą i nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Ciasto zgiąć w połowie, uformować półksiężyca. Brzegi dobrze skleić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego podwojenia objętości.
4. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia.

Wskazówki

Można wykorzystać inne nadzienie, będzie dobrze smakować na przykład z salami.

Podawać ciepłe i z pysznymi dodatkami ETERNO.

Calzone
Calzone
Calzone
Calzone
Calzone
Calzone

Produkty, które mogą się przydać

Ognista salsa paprykowa
Wytrawne przetwory
Ognista salsa paprykowa
11.00 PLN

Najnowsze przepisy

Arabski mleczny pudding
Arabski mleczny pudding
22 Maja , 2018
Agrestowe ciasto kruszonkowe
Agrestowe ciasto kruszonkowe
22 Maja , 2018
Domowy kisiel z syropu z czarnego bzu
Domowy kisiel z syropu z czarnego bzu
22 Maja , 2018

Najnowsze aktualności

Patriotyzm konsumencki - wywiad
Czytaj więcej
AGRO POLSKA
Czytaj więcej
Toffeta w wersji EKO
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies