Coś dla miłośników pizzy w innej formie. W calzone można zapiec wszystko, ale podstawą jest sos pomidorowy. Jak się domyślasz to będzie Ognista Salsa Paprykowa.
Mąka pszenna chlebowa - 450 g |
Sól - 1 łyżeczka |
Drożdże suche - 8 g |
Oliwa z oliwek - 2 łyżki |
Mleko - 250 ml |
Pierś z kurczaka - 200 g |
Czerwona cebula - 2 szt |
Pieczarki - 200 g |
Ser żółty - 220 g |
Mozzarella - 125 g |
Sól i pieprz do smaku |
1 jajko (roztrzepane z 1 łyżką wody), do posmarowania |
1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około godziny).
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Następnie usmażyć pierś z kurczaka. Wszystko doprawić do smaku. Odstawić.
3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Połowę każdego koła posmarować salsą i nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Ciasto zgiąć w połowie, uformować półksiężyca. Brzegi dobrze skleić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego podwojenia objętości.
4. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia.
Można wykorzystać inne nadzienie, będzie dobrze smakować na przykład z salami.
Podawać ciepłe i z pysznymi dodatkami ETERNO.