Pyszne, kruchutkie, niezwykle aromatyczne, intensywnie cytrynowe ciasteczka. cudne do popołudniowej herbatki. Szybkie w przygotowaniu, idealne dla niespodziewanych gości. Ze względu na obecność plasterków cytryn na wierzchu, nie są zbyt trwałe, jednak znikają ze stołu znacznie szybciej niż zdążą się zepsuć :-) Smacznego!
mielone migdały - 200g |
mąka pszenna - 200g |
miękkie masło - 150g |
cukier - 100g + do poyspania po upieczeniu |
jajka- 2szt |
sok wyciśnięty z 1 cytryny |
Cytrynki z Rumem ETERNO - 2 słoiczki |
Ciasto przygotuj na 3 godziny przed pieczeniem: 3 plastry cytrynek ze słoiczka pokrój w drobną kostkę. Masło z 1 jajkiem utrzyj na gładką masę, dodaj mielone migdały, cukier, mąkę oraz pokrojone w kostkę cytrynki. Dodaj 2 łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i 2 łyżeczki syropu ze słoiczka z Cytrynkami z Rumem. Zagnieć ciasto i uformuj 2 wałeczki o średnicy około 6cm, zawiń w folię i odłóż na 3 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu ciasta każdy wałeczek pokrój na plastry o grubości ok. 5-7mm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmaruj rozmąconym żółtkiem i połóż plasterek cytrynki ze słoiczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piecz ok. 15min. Po wyjęciu posyp delikatnie cukrem.