Wyszukaj na stronie:

Aromatyczna herbata ze słodką przyjemnością

19 Czerwca 2018
Aromatyczna herbata ze słodką przyjemnością
ok. 90 min.
Średnio trudne
Deser
6 osób

Do wszystkich słodkich wypieków najlepiej pasuje czarna herbata ETERNO.

Składniki
Jajka - 6 sztuk
Mąka - 150g
Cukier 130g + 3 łyżki do kremu
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Czekolada biała - 30 g
Twaróg - 250g
Śmietanka 36% - 250g
Truskawki (do nadzienia i ozdoby) - 500g
Sposób przygotowania

1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić żółtka z połową cukru do zwiększenia masy. Można to zrobić za pomocą miksera. Białka umieścić w suchej misce i ubijać na średniej prędkości do lekkiej piany po czym dodać pozostały cukier i ubić na sztywną pianę.
2. Dodać do żółtek białka i delikatnie wymieszać. Do tej masy wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, by składniki się połączyły. 
3. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut.
4. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej. A w tym czasie przygotować krem do przekładania tortu.
5. Twaróg ubić blenderem na jednolitą masę. Rozpuścić czekoladę na parze albo w mikrofali i wymieszać z twarogiem. Oddzielnie ubić śmietankę z cukrem na puszystą masę. Wszystko razem połączyć i dobrze wymieszać.
6. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na 3-4 blaty i zacząć przekładać kremem. Najpierw pokroić truskawki w plastry i ułożyć na biszkopt, a na wierzch krem i tak wszystkie blaty. Cały tort można posmarować pozostałym kremem i udekorować truskawkami.

Wskazówki

Do nadzienia można wykorzystywać różne owoce, np.: maliny, kiwi, banany.

Po zrobieniu przechowywać w lodówce. Najlepiej podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Koniecznie podaj z zaparzoną czarną herbatą.

Produkty, które mogą się przydać

Herbata English Breakfast w ozdobnej torebce
Herbaty
Herbata English Breakfast w ozdobnej torebce
9.00 PLN

Najnowsze przepisy

Napar imbirowy
Napar imbirowy
19 Czerwca , 2018
Muffiny dyniowe
Muffiny dyniowe
19 Czerwca , 2018
Pieczona owsianka z imbirem i grapefruitem
Pieczona owsianka z imbirem i grapefruitem
19 Czerwca , 2018

Najnowsze aktualności

Nowy kanał ETERNO na YouTube
Czytaj więcej
Paczka dla Powstańca Warszawskiego
Czytaj więcej
Październikowa jesienna promocja
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies