Do wszystkich słodkich wypieków najlepiej pasuje czarna herbata ETERNO.
Jajka - 6 sztuk |
Mąka - 150g |
Cukier 130g + 3 łyżki do kremu |
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka |
Czekolada biała - 30 g |
Twaróg - 250g |
Śmietanka 36% - 250g |
Truskawki (do nadzienia i ozdoby) - 500g |
1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić żółtka z połową cukru do zwiększenia masy. Można to zrobić za pomocą miksera. Białka umieścić w suchej misce i ubijać na średniej prędkości do lekkiej piany po czym dodać pozostały cukier i ubić na sztywną pianę.
2. Dodać do żółtek białka i delikatnie wymieszać. Do tej masy wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, by składniki się połączyły.
3. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut.
4. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej. A w tym czasie przygotować krem do przekładania tortu.
5. Twaróg ubić blenderem na jednolitą masę. Rozpuścić czekoladę na parze albo w mikrofali i wymieszać z twarogiem. Oddzielnie ubić śmietankę z cukrem na puszystą masę. Wszystko razem połączyć i dobrze wymieszać.
6. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na 3-4 blaty i zacząć przekładać kremem. Najpierw pokroić truskawki w plastry i ułożyć na biszkopt, a na wierzch krem i tak wszystkie blaty. Cały tort można posmarować pozostałym kremem i udekorować truskawkami.
Do nadzienia można wykorzystywać różne owoce, np.: maliny, kiwi, banany.
Po zrobieniu przechowywać w lodówce. Najlepiej podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Koniecznie podaj z zaparzoną czarną herbatą.