Stwórz wakacyjny nastrój w domu - przygotuj gofry.
Mąka pszenna - 2 szklanki |
Mleko - 2 szklanki |
2 jajka |
Olej rzepakowy - 1/3 szklanki |
Cukier - 2 łyżki |
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka |
Wiśnie z rumem - 1 słoiczek |
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
2. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier, proszek do pieczenia połączyć i dokładnie zmiksować, tak aby powstała jednolita i gładka masa.
3. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
4. Rozgrzać gofrownicę i piec do rumianego koloru.
5. Gofry ostudzić na kratce i podawać z wiśniami.
Polecam do wyboru inne owoce w syropie. Niech każdy gofr ma inny smak.
Można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.