Wyszukaj na stronie:

Pączki na maślance

21 Lutego 2019
Pączki na maślance
ok. 40 min. + czas wyrośnięcia
Średnie
Deser
8 osób

Już za moment tłusty czwartek - ten dzień nie obejdzie się bez pączków:

Składniki
50 g świeżych drożdży
¾ szklanki mleka
½ szklanki maślanki naturalnej
4,5 szklanki mąki tortowej
6 żółtek
50 g masła
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe spirytusu
szczypta soli
Dodatkowo
słoik konfitury pomarańczowej ETERNO
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową. W rondelku podgrzej mleko do temperatury ciała. Wsyp do niego drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozpuść masło, odstaw do przestudzenia. 

W tym czasie przesiej do miski mąkę, dodaj sól, resztę cukru i żółtka, wlej przestudzone masło, wymieszaj. Następnie dodawaj do całości rozczyn na przemian z maślanką i spirytusem, w tym czasie zagniataj ciasto. Gdyby Twoje ciasto lepiło się do rąk, podsyp je delikatnie mąką (maksymalnie 2 łyżkami stołowymi). Po wyrobieniu ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno potroić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, aby je odgazować. Rozwałkuj je następnie na stolnicy obsypanej mąką na grubość około jednego cm. Wytnij z niego krążki. Na połowie krążków ułóż nadzienie z konfitury pomarańczowej, połóż na nie następnie drugi krążek, zlep brzegi a nadmiar ciasta usuń.

Gotowe pączki odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15-30 minut. Smaż je następnie w głębokim tłuszczu po obu stronach, aż pięknie się zarumienią. Usmażone pączki przełóż na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Wskazówki

Polecam jako nadzienie inne konfitury ETERNO. Możesz wymieszać w trakcie przyrządzania - niech każdy pączek będzie z niespodzianką.

Pączki na maślance
Pączki na maślance
Pączki na maślance

Produkty, które mogą się przydać

Konfitura pomarańczowa o obniżonej zawartości cukru
Konfitury
Konfitura pomarańczowa o obniżonej zawartości cukru
14.20 PLN

Najnowsze przepisy

Jabłka w cieście z syropem z rokitnika i hibiskusa
Jabłka w cieście z syropem z rokitnika i hibiskusa
21 Lutego , 2019
Sernik świąteczny
Sernik świąteczny
21 Lutego , 2019
Herbata świąteczna
Herbata świąteczna
21 Lutego , 2019

Najnowsze aktualności

Audycja Smaki Mazowsza - o Eterno w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Konkurs "Pożegnanie Lata"
Czytaj więcej
II Dzień Cytryn w Słoiku
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies