Już za moment tłusty czwartek - ten dzień nie obejdzie się bez pączków:
50 g świeżych drożdży |
¾ szklanki mleka |
½ szklanki maślanki naturalnej |
4,5 szklanki mąki tortowej |
6 żółtek |
50 g masła |
2 łyżki stołowe cukru |
2 łyżki stołowe spirytusu |
szczypta soli |
Dodatkowo |
słoik konfitury pomarańczowej ETERNO |
olej do smażenia |
cukier puder do posypania |
Wszystkie składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową. W rondelku podgrzej mleko do temperatury ciała. Wsyp do niego drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozpuść masło, odstaw do przestudzenia.
W tym czasie przesiej do miski mąkę, dodaj sól, resztę cukru i żółtka, wlej przestudzone masło, wymieszaj. Następnie dodawaj do całości rozczyn na przemian z maślanką i spirytusem, w tym czasie zagniataj ciasto. Gdyby Twoje ciasto lepiło się do rąk, podsyp je delikatnie mąką (maksymalnie 2 łyżkami stołowymi). Po wyrobieniu ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno potroić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, aby je odgazować. Rozwałkuj je następnie na stolnicy obsypanej mąką na grubość około jednego cm. Wytnij z niego krążki. Na połowie krążków ułóż nadzienie z konfitury pomarańczowej, połóż na nie następnie drugi krążek, zlep brzegi a nadmiar ciasta usuń.
Gotowe pączki odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15-30 minut. Smaż je następnie w głębokim tłuszczu po obu stronach, aż pięknie się zarumienią. Usmażone pączki przełóż na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
Polecam jako nadzienie inne konfitury ETERNO. Możesz wymieszać w trakcie przyrządzania - niech każdy pączek będzie z niespodzianką.