Bardzo łatwa w wykonaniu przekąska, ale tak smaczna, że możesz podawać ją jak wykwintne danie!
1 ser Camembert na 1 osobę |
świeży rozmaryn |
świeżo zmielony pieprz (do smaku) |
opcjonalnie: 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki (na 1 ser) |
żurawina kresowa z gruszką Eterno |
orzeszki pinii |
Do podania: zarumienione pieczywo |
Wyjmij ser z opakowania, zdejmij papier, ponakłuwaj wykałaczką wierzchnią warstwę, na wierzchu sera ułóż rozmaryn oraz, jeśli używasz – plasterki czosnku.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (bez termoobiegu).
Wstaw do piekarnika ser i podgrzewaj około 12 minut. Dzięki temu wierzch sera pięknie się zarumieni, a jego środek stanie się płynny i kremowy. W tym czasie upraż na patelni orzeszki pinii.
Po wyjęciu z piekarnika dopraw ser pieprzem, natnij wierzch sera i połóż na nim żurawinę kresową z gruszką Eterno. Posyp wierzch uprażonymi orzeszkami, podawaj z zarumienionym pieczywem.
Smacznego!
Ser camembert świetnie smakuje z chutneyem gruszkowym, a jak lubisz odrobinę szaleństwa, zaskoczenia i słodyczy polecamy podać z konfiturą carską figa z makiem.