Wielkanocny przepis, idealny na świąteczne przyjęcie. Wykwintną zupę chrzanową podaj jako przystawkę na obiad, zaskocz swoich gości oryginalnym przepisem
1 biała część pora 1 mały seler 2 ziemniaki 1 cebula dymka 2 łyżki stołowe masła 82% 3 – 4 łyżki stołowe chrzanu z imbirem Eterno ½ szklanki białego wina wytrawnego 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ½ litra śmietany 30% Świeżo zmielony pieprz i sól do smaku Świeży tymianek |
Umyj i obierz warzywa, następnie pokrój je dość drobno. Na patelni rozpuść masło, wrzuć warzywa, podsmaż. Następnie zalej całość winem i gotuj do czasu, aż wino zmniejszy swoją objętość o połowę.
Po tym czasie wlej do garnka bulion warzywny lub drobiowy, zagotuj całość, dodaj śmietankę oraz chrzan z imbirem.
Zmiksuj całość na gładki krem.
Dopraw krem do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą oraz świeżym tymiankiem.
Zupę podawaj z jajkiem w koszulce.
Smacznego!
Zupę możesz przyozdobić odrobiną rzeżuchy i podać do niej grzanki.