Święta Wielkanocne nie muszą kojarzyć się z obżarstwem. Wystarczy, że dobrze i zdrowo zaplanujesz menu. Znakomicie w zdrowy i fit trend wpisuje się nasz świąteczny mazurek
na spód: |
180 gramów płatków owsianych górskich 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 gramów oleju kokosowego 3 łyżki stołowe miodu |
na kajmak: |
1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka cukru trzcinowego 4 łyżeczki oleju kokosowego |
dodatkowo: |
1 słoik powideł śliwkowych Eterno ulubione bakalie, orzechy, owoce liofilizowane lub jajeczka do przyozdobienia |
Przygotowanie (kajmak):
Mleko kokosowe wlej do garnka z grubym dnem, dodaj cukier trzcinowy. Ciągle mieszając gotuj mleko przez 20 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj do całości olej kokosowy, mieszaj do czasu, aż połączy się z masą. Przelej masę do słoika i odstaw do przestudzenia.
Wykonanie (spód):
Wsyp płatki do blendera i następnie zmiksuj, zostaw drobinki. Dodaj do płatków pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Blaszkę do pieczenia o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż ją przygotowanym ciastem, formując brzegi.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz spód około 10 minut, aż pięknie się zarumieni. Odstaw do ostygnięcia.
Na upieczony spód wyłóż powidła śliwkowe Eterno, następnie przestudzony wcześniej kajmak. Mazurek możesz posypać ulubionymi, zmielonymi orzechami i liofilizowanymi owocami, możesz również przyozdobić go bardziej tradycyjnie za pomocą całych orzechów i migdałów. Gotowy mazurek wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Polecam jako nadzienie inne konfitury ETERNO. Z powideł do wyboru masz też klasyczne powidła śliwkowe użyte w przepisie lub powidła śliwkowe w wersji bez cukru.
Z każdym dniem mazurek smakuje lepiej, możesz śmiało przechowywać go w lodówce przez parę dni (jak coś zostanie po pierwszym dniu :) )