Eton Mess czyli słodki bałagan z miejscowości Eton College, który jest serwowany podczas corocznego meczu krykieta. To genialne połączenie bitej śmietany, bezy i owoców. Tylko trzy składniki a smak jest nieziemski!
250 gramów mascarpone 150 gramów śmietanki kremówki opakowanie borówek 1 opakowanie (100 gramów) bezy |
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj do niej serek mascarpone, miksuj tylko do połączenia się składników. Pokrusz bezy, następnie dodaj je do mascarpone wraz z borówkami, wymieszaj delikatnie. Zostaw kilka bez oraz borówek do dekoracji deseru.
Nałóż masę do pucharków, na wierzchu ułóż pokruszone bezy oraz borówki. Polej całość syropem z czarnej porzeczki.
Smacznego!
Najczęściej ten deser przygotowywany jest z truskawkami, ale nie bój się eksperymentować, korzystaj z sezonowych owoców i twórz różne wersje Eton Mess.
Jako dodatek możesz użyć inne syropy ETERNO, które tworzą wspaniały sos.