W czerwcu nie może zabraknąć truskawkowych przepisów, a z okazji Dnia Dziecka zaczynamy sezon truskawkowy przepysznym deserem. Połączenie migdałowych ciasteczek z truskawkami i kwiatem czarnego bzu jest nieziemsko pyszne - przekonaj się sam!
600 g obranych i umytych truskawek 250 g serka mascarpone 100 g ciasteczek Amaretti* |
Truskawki zmiksuj wraz z serkiem mascarpone – nie dodawaj cukru! Zostaw kilka najmniejszych truskawek do dekoracji deseru. Rozgnieć lub zblenduj ciasteczka Amaretti, zostaw kilka ciasteczek do dekoracji. Gotową masę przełóż do pucharków. Schłodź deser w lodówce lub pomiń ten krok, jeśli szykujesz deser dla najmłodszych i preferujesz temperaturę pokojową.
Masę posyp następnie ciasteczkami, na wierzchu deseru ułóż ciasteczka i truskawki. Bezpośrednio przed podaniem polej deser syropem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu.
Smacznego!
Amaretti to włoskie ciasteczka migdałowe. Możesz je kupić gotowe, np. podczas włoskich dni w Lidlu, albo szybko przyrządzić samemu w domu. Powstają tylko z 3 składników: z zmiksowanych migdałów, cukru i odrobiny kakao. Na wielu blogach kulinarnych łatwo znajdziecie świetne i proste przepisy.
Jako dodatek możesz użyć inne syropy ETERNO, które tworzą wspaniały sos do tego deseru.