Latem desery smakują najlepiej. Latem wydaje się też, że mamy więcej czasu i ochoty na ich przygotowywanie. w końcu dzień taki długi. Chociaż sięgamy po lżejsze łakocie to cieszą się ogromnym powodzeniem wśród największych łasuchów. Jako dowód wykorzystaj przepis na letnią tartę!
Składniki na spód tarty:100 gramów masła 82% 12 zbożowych ciastek śniadaniowych Składniki na krem:
|
Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestygnięcia. W tym czasie pokrusz ciasteczka i wrzuć do misy blendera. Dodaj do nich rozpuszczone masło i zblenduj całość na mokry piasek. Wyłóż nim następnie dno i boki formy do tarty. Jeśli chcesz podać tartę bez formy, przed nałożeniem spodu wyłóż ją folią aluminiową. Na czas przygotowania kremu wstaw spód do lodówki.
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, zmniejsz jednak ilość mleka do podanej w przepisie. Budyń musi ostygnąć do temperatury pokojowej. W misce utrzyj masło, gdy już będzie puszyste i kremowe stale miksując dodawaj do niego po łyżce budyniu. Na koniec dodaj skórkę otartą z limonki. Gotowy krem wyłóż następnie na schłodzony spód. Wstaw całość do lodówki na minimum 5 godzin.
Po tym czasie na wierzch tarty wyłóż limonki w syropie Eterno, posyp skórką otartą z limonki i kilkoma listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Do wykonania przepisu użyj standardowej formy na tartę.
Do deseru możesz użyć inne owoce w syropie ETERNO, np. cytrynki lub pomarańcze, wtedy dodaj startą skórkę odpowiednio ze świeżej cytryny lub pomarańczy.