Spośród wszystkich wakacyjnych deserów co może być lepszego niż gofry? Takie z bitą śmietaną i do tego słonecznymi pomarańczami. Te domowe niczym nie ustępują tym znad morza, a nawet może są lepsze. Czas się przekonać:
300 gramów mąki pszennej 3 średnie jajka 80 gramów oleju 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli Do podania:
|
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj mleko, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zmiksuj całość na gładkie ciasto, odstaw. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Na koniec ubijania dodaj cukier.
Do wcześniej przygotowanego ciasta dodawaj stopniowo ubitą pianę i mieszaj delikatnie, aż do połączenia się składników.
Upiecz gofry jakie lubisz najbardziej – każda z wersji będzie chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
Po upieczeniu układaj gofry na kratce – dzięki temu nie zmiękną i pozostaną chrupiące.
Wyłóż na gofry bitą śmietanę, na niej ułóż plastry pomarańczy w syropie Eterno i polej je syropem ze słoiczka.
Gofry możesz ozdobić kilkoma listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Do deseru możesz użyć różne smaki owoców w syropie, które znajdziesz tutaj
Bitą śmietanę można wykonać samemu, ze składników podanych powyżej. Ważne żeby śmietana do ubijania, minimum 30%, była mocno schłodzona.