Cudowne muffinki o wyrazistym czekoladowym smaku z dodatkiem wiśni.
1/2 szklanki pure z batatów 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki oleju ryżowego 1/2 szklanki cukru brązowego 100 gramów gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczka soli 1/3 szklanka wrzątku 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 słoik Wiśni z rumem ETERNO |
Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
W misce wymieszaj puree z batatów, kakao, 3/4 posiekanej czekolady, kawę oraz sól.
Do masy wlej następnie wrzątek i mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Dodaj cukier i olej i wymieszaj wszystko ponownie.
Kolejno dodaj mąkę oraz sodę, wymieszaj całość dokładnie.
Wsyp do miski kawałki posiekanej czekolady.
Na koniec odcedź wiśnie ze słoika, wsyp do ciasta i delikatnie zamieszaj.
Gotową masę wyłóż do 12 papilotek. Piecz 20 minut.
Smacznego!
Wypróbuj ten przepis z innymi owocami w syropie, zwłaszcza polecamy maliny w syropie ETERNO.
Piecz muffinki w standardowej formie na 12 sztuk.