Wyszukaj na stronie:

Sałatka z burakiem i chipsem parmezanowym

22 Sierpnia 2019
Sałatka z burakiem i chipsem parmezanowym
20 min + czas pieczenia buraków
Średnie
Sałatka
3 osoby

Letnia, lekka sałatka z zaskakującym połączeniem warzyw i owoców.

Składniki

5 średnich buraków

Parmezan

Jeżyny

Świeży rozmaryn

Syrop malinowy z miodem ETERNO

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Buraki umyj i osusz (nie obieraj), następnie zawiń każdy osobno w folię aluminiową i ułóż na blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Po upieczeniu buraki wystudź, następnie obierz ze skórki i pokrój nożem na cienkie plastry lub na krajalnicy (tarce).

Pokrojone buraki wyłóż na patelnię i zalej syropem Malina z miodem Eterno. Podsmażaj tak długo, aż syrop stanie się bardzo gęsty a buraki uzyskają piękną glazurę. Uważaj, aby nie przypalić całości. Tak przygotowane buraki odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj suchą patelnię. Bezpośrednio na nią zetrzyj parmezan, na tarce o średnich oczkach. Patelnię wstaw na palnik i smaż ser do czasu, aż uzyska piękną, delikatnie złotą barwę (trwa to około 3-5 minut). Następnie zdejmij patelnię z palnika i odstaw parmezan do całkowitego wystudzenia.

Gdy parmezan wystygnie, podważ go delikatnie i zdejmij z patelni na papierowy ręcznik. Połam go następnie na mniejsze kawałki. Uwaga! Warstwa startego parmezanu musi równo pokrywać całą powierzchnię patelni. Nie mieszaj parmezanu na patelni podczas smażenia, nie zdejmuj go z patelni zanim całkowicie nie wystygnie.

Na talerz wyłóż buraki, pomiędzy nie włóż chipsy parmezanowe, jeżyny oraz kawałki świeżego rozmarynu.

Smacznego!

Wskazówki

Wypróbuj ten przepis z innymi syropami ETERNO. Wykorzystanie syropów to genialny sposób na wykorzystanie ich zamiast octu balsamicznego.
Za każdym razem możesz tworzyć nowe wersje sałatki, np. zamiast syropu możesz użyć miodu, zamiast parmezanu inne rodzaje serów, np.: fetę.

Sałatka z burakiem i chipsem parmezanowym
Sałatka z burakiem i chipsem parmezanowym
Sałatka z burakiem i chipsem parmezanowym

Najnowsze przepisy

Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką
Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką
22 Sierpnia , 2019
Tarta z konfiturą malinowo - pigwową
Tarta z konfiturą malinowo - pigwową
22 Sierpnia , 2019
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
22 Sierpnia , 2019

Najnowsze aktualności

Patriotyzm konsumencki - wywiad
Czytaj więcej
AGRO POLSKA
Czytaj więcej
Toffeta w wersji EKO
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies