Letnia, lekka sałatka z zaskakującym połączeniem warzyw i owoców.
5 średnich buraków Parmezan Jeżyny Świeży rozmaryn |
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Buraki umyj i osusz (nie obieraj), następnie zawiń każdy osobno w folię aluminiową i ułóż na blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut.
Po upieczeniu buraki wystudź, następnie obierz ze skórki i pokrój nożem na cienkie plastry lub na krajalnicy (tarce).
Pokrojone buraki wyłóż na patelnię i zalej syropem Malina z miodem Eterno. Podsmażaj tak długo, aż syrop stanie się bardzo gęsty a buraki uzyskają piękną glazurę. Uważaj, aby nie przypalić całości. Tak przygotowane buraki odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj suchą patelnię. Bezpośrednio na nią zetrzyj parmezan, na tarce o średnich oczkach. Patelnię wstaw na palnik i smaż ser do czasu, aż uzyska piękną, delikatnie złotą barwę (trwa to około 3-5 minut). Następnie zdejmij patelnię z palnika i odstaw parmezan do całkowitego wystudzenia.
Gdy parmezan wystygnie, podważ go delikatnie i zdejmij z patelni na papierowy ręcznik. Połam go następnie na mniejsze kawałki. Uwaga! Warstwa startego parmezanu musi równo pokrywać całą powierzchnię patelni. Nie mieszaj parmezanu na patelni podczas smażenia, nie zdejmuj go z patelni zanim całkowicie nie wystygnie.
Na talerz wyłóż buraki, pomiędzy nie włóż chipsy parmezanowe, jeżyny oraz kawałki świeżego rozmarynu.
Smacznego!
Wypróbuj ten przepis z innymi syropami ETERNO. Wykorzystanie syropów to genialny sposób na wykorzystanie ich zamiast octu balsamicznego.
Za każdym razem możesz tworzyć nowe wersje sałatki, np. zamiast syropu możesz użyć miodu, zamiast parmezanu inne rodzaje serów, np.: fetę.