Przygotuj domowe musli, aby mieć zapas na dłuższy czas i nie głowić się każdego ranka co zjeść. Dzięki temu rozpoczniesz każdy dzień zdrowym, pożywnym śniadaniem.
200 gramów płatków owsianych 250 gramów gramów ulubionych suszonych owoców 150 gramów ulubionych orzechów łuskanych 50 gramów pestek słonecznika 50 gramów pestek dyni 50 gramów wiórków kokosowych 1 łyżka stołowa cynamonu (można pominąć) 3 łyżki stołowe oliwy 4 łyżki stołowe miodu |
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Pokrój suszone owoce i odstaw. Do miski wsyp wszystkie wymienione w przepisie składniki, oprócz suszonych owoców. Polej miodem i oliwą, wymieszaj całość dokładnie.
Wysyp mieszankę na blaszkę, równomiernie rozprowadź.
Wstaw mieszankę do piekarnika na 30 minut, co 5 minut mieszaj musli drewnianą łyżką. Całość powinna mieć piękny, złoty kolor.
Po upieczeniu dodaj do mieszanki suszone owoce, odstaw całość do wystudzenia.
Musli przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Nasza propozycja podania:
Podaj domowe musli z naturalnym jogurtem i kwaśnymi owocami (np. porzeczką).
Polej całość naszym syropem z czarnego bzu.
Smacznego!
Wypróbuj ten przepis z innymi syropami ETERNO.